Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


„Чивијаши“ одушевили, данас дупли програм

Шабачко народно позориште, у оквиру главног програма овогодишњег Тврђава театра, синоћ је одушевило смедеревску публику извођењем драме "Млади Стаљин" Небојше Брадића.

 

До каквих драматичних и трагичних ситуација може доћи када један уметник и један политичар замене улоге, синоћ нам је у амбијенту Малог града Смедеревске тврђаве, у двосатној драми „Млади Стаљин" показао ансамбл Шабачког позоришта. Изванредни „чивијаши" вратили су нас у Москву 1938. године и  дочарао нам атмосферу процеса, масовних егзекуција и великих терора. Позадина свакодневног живота.

 

Булгаков (Михаил), аутор Мајстора и Маргарите, којег тумачи Зоран Карајић, глумац и директор Шабачког позоришта и Стаљин, у извођењу Ивана Томашевића, склапају по свему необичан договор. Булгакова, ангажованог да напише драму о Стаљину, у тој улози замењује сам Стаљин пишући о себи, а заузврат захтева да Булгаков ради његов посао!

 

Стаљинова склоност уметности исписује редове нове Булгаковљеве драме, а Булгаков је неснађен у улози аутократе, диктатора. На крају, Булгаков не успева, није написао драму која ће помирити пропагандни и уметнички задатак и није добио нов стан, због којег је и прихватио ову непристојну понуду.

 

Одличну глумачку креацију донео је и Љубиша Баровић, који је тумачио лик Владимира, припадника руске тајне службе (НКВД).

 

На крају је публика задовољно испратилаа Шапчане са сцене, а затим и сама задовољно напустила древно смедеревско здање, које је ових дана централно место културе.

 

Вечерас на Тврђава театру дупли програм. У оквиру главног програма, у Малом граду Смедеревске тврђаве „Пер Гинта" одиграће класа глуме са Академије уметности у Београду, у режији Хане Селимовић и Небојше Дугалића.

 

Представа углавном говори о питању идентитета, обрађујући га кроз однос према идеји Другога. Пер Гинт је главни јунак, наследник велике, али расточене лозе, судбином наречени измишљач прича, сневач царске круне, изопштеник свога окружја, растрзаник између разума и лудила и током целог писаног му пута, одјекује модусима ових упитности и декартовски и хегеловски и постмодерно, како каже редитељ Небојша Дугалић. Представа почиње у 21 сат.

 

У пратећем програму Тврђава театра након тродневне радионице београдског Театра Мимарт у Смедереву, на Главном градском тргу у Смедереву, видећемо улични перформанс „Сновиђење града". Истраживањем снова и живота града где се срећу различости личних прича што доноси богатство израза умрежених сновиђења.

 

У перформансу учествују уметници из Смедерева и Београда, а Смедеревци ће бити део сновиђења града, каже Нела Антоновић, водитељка радионице и редитељ. Перформанс почиње у 23 сата.

 

Пети Тврђава театар трајаће до 20. јула, а у седам фестивалских дана биће одиграно, углавном у Малом граду Смедеревске тврђаве, седам представа и један улични перформанс.