Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


„Лабудово језеро“ само у Смедереву

Након што је оборио све рекорде у посећености широм Европе, прослављени руски ансамбл, Царски руски балет, одиграо је, од свих српских градова једино у Смедереву, легендарни балетски и уметнички спектакл „Лабудово језеро" и подигао на ноге одушевљену смедеревску публику.

 

Солисти на представи у Смедереву биле су звезде Бољшој театра, Лина Севелиова (Одета) и Нариман Бекжанов (Принц Зигфрид). Покровитељ концерта је Град Смедерево.

 

Једну од најпознатијих светских балетских трупа - Руски царски балет основао је 1994. године Гедеминас Таранда, бивши солиста Бољшој театра на иницијативу легендарне балерине Маје Плисецкаје која је уједно и почасна директорка овог балетског ансамбла.

 

Данас има 45 чланова који долазе из најбољих балетских школа Москве и Перма, а многи од њих су и чланови Бољшој театра. Ансамбл је готово непрестано на турнејама, али истовремено одржавају представе у Новаyа оперском позоришту у Москви.

 

Многе чувене руске балетске звезде сарађују са овим ансамблом. Међу њима су: Људмила Семениака, Е. Андриенко, (Сан Франциско Балет), М. Кулик, Ф. Рузхиматов, (Марински Театар)... Чланови овог балета се баве првенствено класичним балетом, али у свом раду све више уважавају модерни плес и савремене стилове.

 

Руски царски балет је члан Европског културног центра и под патронатом је Европског парламента, а сам Гедеминас Таранда је један од оснивача Европског културног центра.