Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


„Нушићеви дани“

„У сусрет Нушићевим данима“ део је програма тридесетог јубиларног позоришног фестивала у Смедереву.

 

Из овог програма, за данас позоришној публици издвајамо представе које ће обележити 12. април 2013. године.

 

У термину од 12 часова глумци смедеревског ПАТОС-а одиграће у великој дворани Центра за културу представу Душка Радовића „Капетан Џон Пиплфокс“ у адаптацији и режији Миљана Губеринића и Николе Јовановића.

 

У овом комаду за децу и одрасле, улоге су припале Милошу Станковићу, Анђелки Вулић (Невени Гачић), Ањи Тодоровић, Драгану Џелетовићу, Невени Маслаћ, Милану Шоргићу, Марини Мишић, Катарини Пендић, Дуњи Петковић, Ади Вери Петковић, Види Антонијевић, Милици Савић, Ивони Митић, Каћи Здравковић и Живораду Ђорђевићу (чика Жика).

 

О представи: „Решили смо да вам овог пута прикажемо адаптацију радио драме Душана Радовића која је обојила детињства многих генерација. Представа је намењена нашој најмлађој и највернијој публици, као и свима онима који нису заборавили да се играју и уживају. Пре тринаест година дечија сцена позоришта ПАТОС први пут је извела премијеру „Капетана Џона Пиплфокса“ у режији Душана Томића. Носталгија према нашим детињствима навела нас је да оживимо причу о храбром капетану и његовој верној посади. Причу о пријатељству, поверењу, оданости и храбрости. Причу у којој, као и свакодневном животу побеђују другарство и слога. Захваљујемо се Душану Томићу на инспирацији као и свим пријатељима ПАТОС-а на подршци. Надамо се да ћете уживати као што смо и ми уживали припремајући ову чаролију за вас.

 

Истог дана у вечерњем термину од 20 часова на репертоару позоришног програма, овога пута у Концертној дворани центра за културу, глумци Академског позоришта „Промена“ из Новог Сада играју комад „Лилика“ Драгослава Михаиловића.

 

Редитељ је Соња Петровић, а игра Маја Николић.

 

Више о представи: Милица Сандић, девојчица у пубертетским годинама, „отупела“ од сурових услова одрастања. Вече пред одлазак у Дом за незбринуту децу прича своју малу животну причу пуну бола и суровости, сахрањује своју прошлост... Оца који је никада није потражио, батине које је добијала од мајке и очуха, јер „Ништа више није важно, од сутра Лилике више неће бити“. Очух доноси одлуку да се Милица пошаље у Дом, мајка се не противи његовој одлуци, а Милица остаје сама да се бори са свим даљим изазовима у животу. Радња се дешава у чика Андриној шупи за дрва у којој она проводи време кад нико не зна. Ту она ствара свој савршени свет у којем је безбедна. Напољу је не чекају але и аждаје, али је чекају људи који су неми пред њеним проблемом иако га она дели са хиљадама других девојчица на свету. Да ли ће Лилика бити довољно јака да прекине овај низ и буде зачетник промене?

 

Реприза ове представе биће одиграна сутрадан 13. априла, у истом термину у Концертној дворани Центра за културу.