Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


„Пер Гинт“ награђен искреним аплаузом

Ансамбл Академије уметности у Београду, који је синоћ у оквиру главном програма Тврђава тетра одиграо дипломску представу „Пер Гинт", објективна смедеревска публика наградила је дуготрајним аплаузом.

 

 Одличне критике су дипломску представу „Пер Гинт" са Академије уметности у Београду довеле су у главни програм Међународног амбијенталног позоришног фестивала Тврђава театар 05, који се одржава у Смедереву под слоганом „Чудо је могуће".  

 

Управо таквом класом глуме могу да се похвале редован професор Академије уметности у Београду Небојша Дугалић и његова асистенткиња Хана Селимовић. Дугалићу је ово четврта генерација студената. Они су синоћ на фестивалу Тврђава театар одиграли свог „Пер Гинта" и одушевили публику. 

 

У нешто више од сат и по они су нам дочарали кроз лик Ибзеновог јунака Пер Гинта неке нове светове, кроз измишљене и домишљене приче, борбу између разума и лудила, користећи сва могућа глумачка изражајна средства која су била суштина њихове представе у веома оскудној сценографији међу зидинама деспотовог двора у Смедереву.

 

У уједначеном ансамблу истакли су се они који су у подели добили захтевније улоге. Пер Гинта је одлично одиграо Јован Јелисавчић, а од женских ликова посебно се издвојила Сара Цвијовић која је тумачила улоге Осе и Фелах. Играли су још и Маја Шуша, Миљана Поповић, Милица Гојковић, Невен Бујић, Лана Караклајић, Лора Ђуровић, Тања Марков и Оља Левић. Костиме је осмислила Дара Михајиловић, а организатор је Ања Нинковић.

 

Публика их је наградила дуготрајним и искреним аплаузом.

 

Другу представу су, у пратећем програму фестивала, касно синоћ у центру града, одиграли млади глумци Театра покрета Мимарт из Београда и Смедеревци из позоришта ПАТОС и „Креативног хаоса".

 

У уличном перформансу „Сновиђење града" на главном Градском тргу окупљени Смедеревци и гости из других градова били су део сновиђења града. Перформанс је настао као резултат тродневне радионице у Смедереву чија је водитељка била Нела Антоновић, редитељка и оснивач Театра Мимарт.

 

Вечерас на Тврђава театру прво од два чуда, ако изузмемо ово треће за које смо већ утврдили да је могуће. Представу „Чудо у Поскоковој драги" по тексту Анта Томића, у режији Снежане Тришић, изводи ансамбл Народног позоришта из Суботице. Ово је прва представа у овогодишњем репертоару за коју се тражи карта више. Нарочито је велико интересовање код читалачке публике која каже да је роман „Чудо у Посковој Драги" Анта Томића (код нас издала издавачка кућа „Ренде"), читала смејући се на глас!

 

Анте Томић, познати хрватски књижевник и новинар који је и отворио овогодишњи Тврђава театар, управо позивајући публику да погледа и његову представу, јер ће је сви разумети, пошто он пише на једном, нашем језику. Томић, није познат само читалачкој публици у Србији, већ и  филмској. „Чудо у Поскоковој Драги" је његов четврти и најбољи роман, а по његовом првом роману „Што је мушкарац без бркова" Хрвоје Хрибар је снимио истоимени филм, романима „Ништа нас не сме изненадити" Рајко Грлић је режирао филм „Караула". Оба филма је могла да погледа и публика у Србији. 

 

„Чудо у Поскоковој Драги" на позоришне даске Малог града Смедеревске тврђаве вечерас нам доноси носи посебан хумор и невероватно вероватну причу о Јози Поскоку и његовој четворици синова заробљених у простору Загоре, заборављених у времену које их мимоилази.

 

Представа је веома динамична и обилује изненадним обртима и драматичним ситуацијама мењајући жанрове од водвиља, комедије, преко трилера и љубавне приче па све до чуда! Може се назвати и неком врстом далматинског вестерна. Представа почиње у 21 сат.

 

Улазнице за места на трибинама коштају 300 динара, а представу је могуће погледати и бесплатно, са других безбедних места у Малом граду Смедеревске тврђаве.