Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


„Смедеревска песничка јесен“ од 15. до 17. октобра

Овогодишњи 44. Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен" биће одржан од 15. до 17. октобра. Учествоваће песници из Кине, Русије, Немачке, Сједињених америчких држава, Бугарске, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Србије и других земаља, а најпрестижнију награду Фестивала ове године добиће кинески песник Џао Лихонг.

 

Ова значајна песничка манифестације почеће у уторак, 17. октобра у 11 часова у смедеревској Народној библиотеци отварањем 13. Сајма поезије. То је јединствена изложба песничких књига на српском језику објављених током године. Такође, биће постављена изложба књига Милоша Црњанског, једног од највећих српских песника, а поводом 120 година од његовог рођења.

 

Поздравну реч упутиће Бранче Стојановић, председник Организационог одбора Фестивала „Смедеревска песничка јесен". Потом ће у Библиотеци бити уприличена свечаност даривања. Домаћи и страни аутори дариваће своја најновија издања. За 12 часова и 30 минута планиран је обилазак виле Обреновића, где ће бити уприличено поетско-фолклорно вече. Учествоваће песници - гости Фестивала и Градско културно-уметничко друштво Смедерево. После подне, од 17 часова и 30 минута у Винском граду биће организован програм „У славу Бахуса". Посетиоци ће моћи да слушају поезију и музику посвећену вину. У Концертној дворани смедеревског Центра за културу у 19 часова биће одржано Вече Смедеревског орфеја и Сусрети песничких фестивала. Тада ће бити представљена поезија лужичко-српских песника и Фестивала поезије у Будишину у Немачкој. Биће представљена и двојезична антологија лужичко-српских песника. О књизи ће говорити Мићо Цвијетић, Јан Крсани и Бенедикт Дирлих. На крају биће додељена награда Смедеревски орфеј овогодишњем добитнику. Награду ће уручити прошлогодишњи добитник ове награде смедересвки песник Живорад Ђорђевић Жеђ.

 

Другог дана „Смедеревске песничке јесени", у среду, 16. октобра у 10 часова и 30 минута у Гимназији у Смедереву биће приређен програм „Светлост и речи". То ће бити дружење учесника Фестивала са ученицима смедеревских средњих школа. Фестивал ће даривати ову школу са хиљаду песничких књига. У 12 часова у Основној школи „Света Младеновић" у Сараорцима биће откривена спомен биста песнику Танасију Младеновићу, поводом сто година од његовог рођења. Бисту, рад академског вајара Власте Филиповића, откриће др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева. Програм ће припремити ученици школе у Сараорцима. У среду у 19 часова у холу Центра за културу биће отворена изложба „Лепоте Кине". Изложбу ће отворити Ху Хонг, саветник за културу Амбасаде Кине у Србији. Потом у Великој дворани од 19 часова и 30 минута на свечаности отварања Фестивала у програму под називом „Песничка баштина" песму Миодрага Павловића „Научите пјесан" говориће Миљан Губеринић. Фестивал ће отворити Радомир Андрић, предсник Удружења књижевника Србије. Песничка баштина биће посвећена јубилеју два века Његоша. Стихове Петра Петровића Његоша казиваће глумац Небојша Кундачина. Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић уручиће најпрестижнију награду Фестивала „Златни кључ Смедерева" кинеском песнику Џао Лихонгу. О њему ће говорити Драган Драгојловић, председник Одбора за доделу ове награде. У музичком тренутку наступиће гуслар Бошко Вујачић. Исте вечери пет изабраних песника за награду „Златна струна" читаће песме. То су Андреј Јелић Мариоков, Љиљана Браловић, Каја Панчић - Миленковић и Видак Масловарић.

 

У четвртак, 17. октобра у 11 часова за најмлађе Смедеревце у смедеревском Центру за културу биће организован програм „Златни кључић". То је програм за ученике основних школа и децу из Предшколске установе „Наша радост". У програму ће учествовати Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Перо Зубац, Мирјана Стефановић, Градимир Стојковић, Мошо Одаловић, Јовица Тишма и други. Програм ће припремити ученици Основне школе „Бранислав Нушић". У 12 часова у Удружењу параплегичара песници ће се дружити са члановима овог Удружења и даривати их књигама. У Концертној дворани у 19 часова на Међународној песничкој вечери „Меридијани" биће додељена награда „Златко Красни" за преводилачко дело и то Кољи Мићевићу. Те вечери биће додељена награда „Златна струна" и награда за најбољу песму по оцени смедеревске публике. Локални лист „Наш глас" доделиће награду песнику Ристи Василевском, за изузетан допринос завичајном песништву.  Следи митинг поезије, а учествоваће песници из Кине, Русије, Немачке, Сједињених америчких држава, Бугарске, Црне Горе, Мађарске, македоније, Србије и других земаља. У музичком делу програма наступиће Слободан Девечерски и Вања Симић

 

У оквиру издавачке делатности биће објављене бројне књиге. Најзначајње издање биће двојезична антологија песама лужичко-срспких песника. Ту је и књига из едиције „Златни кључ", у којој ће бити издата песничка књига кинеског песника Џао Лихонга.