Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


„Трактор на путу, безбедан и уочљив!

Савет за безбедност саобраћаја града Смедерева у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије и Саобраћајном полицијом ПУ Смедерево, организовао је у среду трибину у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!".

 

Кампања настоји да превентивним и едукативним мерама, промени негативне ставове и понашања возача трактора који доводе до ризичних ситуација и страдања у саобраћају, а то је 160 особа годишње на трактору или некој другој пољопривредној машини.

 

„Град Смедерево чини све напоре како би побољшао безбедност на путевима на територији града Смедерева, а ова трибина је један од доказа да крећемо са мртве тачке и ово је увршћено у Извештају о безбедности саобраћаја који је усвојила Скупштина града Смедерева. Надам се да ћемо и у будућности имати сличне акције и да ћемо безбедност наших тракториста и осталих учесника у саобраћају подићи на виши ниво", рекао је члан Градског већа и председник Савет за безбедност саобраћаја, Горан Крчмаревић.

 

Трибина у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!" првенствено је намењена едукацији возача трактора по општинама у Србији у којима је забележен већи јавни ризик за страдање те категорије учесника у саобраћају, додао је проф. др Мића Ољача са Пољопривредног факултета у Земуну.

 

„У земљи која има око два милиона пољопривредника, много је да сваке недеље настрада троје људи у пољопривреди, односно троје тракториста. Да би се то прекинуло, Агенција за безбедност саобраћаја повела је једну широку акцију која треба да едукује те људе и да их подсети да првенствено морају да поштују Закон и техничке прописе, који обезбеђују да људи не страдају", истакао је Ољача.

 

Организатори су нагласили да сусрети са пољопривредницама и њихово присуство на оваквим и сличним трибинама доприноси стварању реалне слике о њиховој угрожености и могућностима за повећање њиховог безбедног учешћа у саобраћају, а веома је значајно што су трибини у Смедереву присуствовали и млади који имају искуство у вожњи трактора.

 

На трибини су представници Агенције и Пољопривредног факултета изнели податке о угрожености возача трактора у саобраћају и представили мапе ризика страдања у саобраћајним незгодама са тракторима по општинама Србије.

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, прошле године је покренула кампању "Трактор на путу - безбедан и уочљив!" која има за циљ смањење броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора у Србији.