Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


„Улица сећања

Трибином „Улица сећања", у Смедереву је почео да се реализује пројекат под истим називом, који се бави "јаснијим артикулисањем перцепције о утицају миграција на идентитет града".

 

У смедеревском Центру за културу у уторак увече је одржана трибина, у којој су учесници заједно спремали закуску, уз приказивање старих породичних фотографија на видео биму, након чега су се чуле појединачне приче о пореклу учесника трибине.

 

Поред неколико десетина заинтересованих за ову тему, активно учешће у трибини имали су помоћници градоначелника за здравство и социјалну заштиту, Весна Јеремић Драгојевић, за привреду, инвестиције и развој, Првослав Недељковић и кустос у Музеју у Смедереву, мр Мирослав Лазић.

 

„Пројекат, чији је носилац позориште ПАТОС, усмерен је на истраживање историје Смедерева кроз историју самих грађана, приче о њиховим прецима, или њима самима, који су дошли из неких других крајева - какво су добро донели и каква је динамика њиховог деловања у целини", рекао је Марко Цветковић из Центра за културу.

 

Kоординатор пројекта, Душан Штрбац, појаснио је да су циљеви пројекта везани за превазилажење предрасуда и међусобном односу досељеника и староседелаца, за питање интеграције и постизање друштвене кохезије у Смедереву.

 

Наставак пројекта је већ 17, 18. и 19. маја, када ће бити одржана изложба у Улици Краља Петра, која ће постати "Улица сећања", уз улични перформанс ПАТОС-а на градском тргу.

 

До краја месеца биће штампан и Смедеревски кувар са 18 аутентичних рецепата који су стигли из разлицитих крајева света, а који су се модификовали у Смедереву под утицајем овдашњих кулинарских особености.

 

Миграције становништва су учиниле да Смедерево данас постане једна од најразноврснијих културних заједница у Србији. Полазећи од чињенице да су данашњи грађани Смедерева великим делом досељеници - неки у скоријој, неки у давнијој прошлости - пројекат истражује историјско наслеђе свих грађана и показује како оно доприноси стварању заједничког идентитета града.

 

Пројекат носи назив „Улица сећања" по изложби фотографија које треба да прикажу важне слике из приватне историје грађана - нпр. живот генерације која се доселила у Смедерево, призоре са радног места (нпр. из Железаре), одрастање генерација рођених у Смедереву; важне догађаје, итд. Фотографије ће бити праћене текстовима у којима ће бити представљене личности и објашњени догађаји на сликама.

 

Циљ изложбе јесте да се кроз приватне фотографије грађани подсете на важне историјске промене у граду, што је посебно битно за младу генерацију која историју не памти и често не познаје. Негујући историјско сећање, афирмишу се културне вредности становника и доприноси међусобном разумевању и уважавању међу суграђанима. Изложба фотографија испратиће перформанс који је настао из процеса прикпљања фотографија и прича.

 

Пројекат подржава амбасада Краљевине Норвешке, као и фондација Владе Дивац.

 

Град Смедерево, према последњем попису, има око 115.000 уписаних становника. Деведесетих година у овај град избегло је око 8.000 Срба из ратом обухваћених подручја, а након бомбардовања 1999.године, око 14.000 је дошло са простора КиМ.

 

Према актуелним статистичким подацима, у Смедереву живи 21 национална мањина, а најбројнија, после српске, јесте заједница Рома са 2.369 припадника, што је више од 60 одсто несрпске популације.

 

Према подацима Полицијске управе у Смедереву, у последњих неколико година, није забележен ниједан међунационални инцидент, нити кривично дело у вези са ширењем верске или националне мржње.