POTPISANI NOVI UGOVORI O FINANSIRANjU VANTELESNE OPLODNjE Odobren projekat u okviru grant šeme Programa Exchange 5 Analiza procene javnih finansija na lokalnom nivou i kreiranje rang-lista jedinica lokalnih samouprava na osnovu izveštaja DRI Ugovor za izvođenje građevinskih radova na sanaciji i rekonstrukciji objekta Gimanzija Smederevo Sanacija divljih deponija


29. SMEDEREVSKE SVETOSAVSKE SVEČANOSTI - DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELjE - DR NENAD PETROVIĆ

 29. SMEDEREVSKE SVETOSAVSKE SVEČANOSTI

DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELjE - DR NENAD PETROVIĆ

 

„Svetosavska povelja" za 2017. godinu dodeljuje se dr Nenadu Petroviću za izuzetne rezultate postignute u dužem vremenskom periodu u oblasti zdravstva i humanitarnog rada.

 

Dr Nenad Petrović rođen je 1958. godine u Smederevu, u porodici prosvetnih radnika. Bio je odličan učenik Osnovne škole „Dimitrije Davidović" i gimnazije „Jovan Janićijević" u Smederevu. Godine 1976. upisuje Prirodno-matematički fakultet, odsek Biohemija, koji završava sa prosekom 9,00. Postdiplomske studije na istom odseku završava 1986. godine. Njegova magistarska teza o kloniranju gena za ljudski beta interferon pomoću njegove originalne metode u to vreme predstavljala je revolucionarni pristup ovoj temi, što je izazvalo veliku pažnju internacionalnih naučnih krugova.

           

Doktorske studije završio je 1992. godine na Odseku za biohemiju Univerziteta države Njujork u Sjedinjenim Američkim Državama sa punom državnom stipendijom, a odmah nakon toga počeo je sa radom u Institutu za izučavanje kancerogenih oboljenja „Rosfel park" u Bafalu, jednom od pet najznačajnijih onkoloških instituta u Americi.

 

Bogata su profesionalna dostignuća ovogodišnjeg dobitnika „Svetosavske povelje":

 

-          bio je profesor-asistent na Medicinskom fakultetu u Pensilvaniji, viši naučni saradnik na Univerzitetu Zapadne Australije, asistent na Univerzitetu američke države Konektikat;

 

-          objavio je dve stručne knjige i trideset pet naučno-istraživačkih radova od kojih su mnogi ovenčani značajnim nagradama od strane renomiranih organizacija za evaluaciju međunarodnih istraživanja u medicini;

 

-          konsultant je jednog od pet vodećih svetskih časopisa za vaskularnu biologiju, učesnik mnogobrojnih naučnih kongresa, član tri profesionalna udruženja: australijskog Udruženja za vaskularnu biologiju, američkog Društva za biohemiju i molekularnu biologiju, kao i Udruženja za istraživanje zapaljenskih bolesti Njujorške akademije nauka;

 

-          važan segment njegovih profesionalnih uspeha čini i predavačka delatnost kojom sledi svetosavske prosvetiteljske putokaze - predavao je farmakologiju na mnogim renomiranim američkim i australijskim univerzitetima, a trenutno je profesor na Univerzitetu Južne Australije. Oblast kardiovaskularnih oboljenja je i danas primarna u njegovim naučnim istraživanjima.

 

Dr Nenad Petrović je i čovek velikog srca, humanista i iskreni patriota koji svojim plemenitim delima, negovanjem humanosti i saosećanja, nesebičnim zalaganjem i razvijanjem pravih moralnih vrednosti doprinosi stvaranju temelja za buduće generacije i neko bolje i humanije društvo. 

 

Bavio se dobrotvornim radom pomažući srpskoj deci iz područja zahvaćenim ratom u Bosni. Kao član američkog Udruženja srpskog jedinstva organizovao je mnogobrojne pošiljke humanitarne pomoći i lekova i doprineo izgradnji sirotišta u Srbiji za decu čiji su roditelji stradali u ratu u Bosni. Kao predsednik Srpskog nacionalnog saveza u Zapadnoj Australiji doprineo je boljem položaju srpskih imigranata, a u vreme bombardovanja naše zemlje 1999. godine organizovao je u Australiji brojne aktivnosti kojima je skrenuo pažnju javnosti na nepravde koje podnosi srpski narod.

Urednik je knjige „Jugoslavijo, u srcu te nosim", zbirke originalnih tekstova običnih ljudi u Srbiji, objavljenih na internetu tokom bombardovanja.

 

 

DOBITNICI NAGRADE ZA STVARALAŠTVO MLADIH:

 

OLjA JAKOVLjEVIĆ,

ALEKSA NIŠEVIĆ

I ANĐELA ĆIRIĆ

 

Olja Jakovljević je završila školske 2016/2017. godine prirodno-matematički smer Gimnaziju u Smederevu kao učenik generacije. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić" i specijalne diplome iz srpskog jezika. Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovala je na takmičenjima iz srpskog jezika, francuskog jezika i matematike i osvajala brojne nagrade. Bila je član ekipe „Arhimedes", takmičila se na „Arhimedesovim" matematičkim turnirima gde je kao učenica četvrtog razreda osvojila treće mesto u pojedinačnoj konkurenciji na republičkom rangu.

Aleksa Nišević je takođe student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Gimnaziju u Smederevu završio je kao učenik na prirodno-matematičkom smeru školske 2016/2017. godine. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić" i specijalne diplome iz matematike. Sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja učestvovao je na takmičenjima iz matematike i osvajao brojne nagrade. Kao učenik završnog razreda osvojio je drugu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike.

 

Anđela Ćirić je učenica prvog razreda prirodno-matematičkog smera u smederevskoj Gimnaziji. Završila je Osnovnu školu „Dr Jovan Cvijić" kao učenik generacije. Pored laskave titule najboljeg u svojoj generaciji, nosilac je diplome „Vuk Karadžić" i čak pet specijalnih diploma za izuzetne rezultate na brojnim takmičenjima - iz srpskog jezika, istorije, fizike, matematike i hemije.

 

 

Svetosavskim nagradama ovenčani Smederevci svojim znanjem, radom, zalaganjem i uspesima zaslužuju da budu uzoran primer svima. Verujemo da će se o njihovim rezultatima tek čuti i da će nastaviti da sa ponosom proslavljaju ime Smedereva širom Srbije i sveta.

 


 ORGANIZACIONI ODBOR 29. SVETOSAVSKIH SVEČANOSTI U SMEDEREVU