Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


57. ТИД регата на Југову

Учесници најпознатије светске речне регате ТИД пристали су у петак после подне на смедеревску обалу својим чамцима, кануима и кајацима, међу којима је било и раритетних пловила и потражили предах на одмаралишту Југово.

- Ово је 57. по реду најстарија, најдужа кану – кајак регата на свету. Сваке године креће из немачког града Иглштата, а завршава се у селу Свети Ђорђе у Румунији. Тренутно имамо 150 учесника из скоро свих подунавских земаља, а истакао бих овогодишњи куриозитет, 37 учесника из Мађарске који су нам се придружили у Београду, 50 учесника из Немачке, 30 из Аустрије. Учесници су и мушкарци и жене, разне старосне доби, од 7 до 97 година. Регата је рекреативног карактера, није такмичарска, али постоји одређени програм. У сваком месту где пристајемо домаћини организују вечеру, културно-уметнички програм и дружење са представницима градова и општина - каже секретар Одбора за туризам Кајакашког савеза Србије Предраг Богдановић.

Госте, учеснике овогодишње најпопуларније светске речне регате, на одмаралишту Југово поздравили су заменик градоначелника града Смедерева Бојан Теофиловић и директор Туристичке организације града Смедерева Часлав Илић.

- Манифестације је значајна и за Смедерево, као међународна смотра која окупља учеснике из више земаља Европе – Аустрије, Немачке, Мађарске, Холандије, наравно и Србије. Као 57. по реду, спада у ред оних са најстаријом традицијом. Град Смедерево је поносан и врло задовољан што може да угости ове људе на популарном излетишту Југово. То је њихова база за наставак путовања, па их Смедерево сваке године дочека са добродошлицом и подршком догађају који превазилази границе и баријере, како у смислу културних разлика, тако језичких и других баријера. Смедерево тада постаје колевка заједништва за читаву Европу, што је веома драгоцено за наш град, који се промовише као град који чува баштину читаве Европе – истакао је заменик градоначелника Бојан Теофиловић.

ТИД регата стартује сваке године из немачког града Инголштата, последње недеље јуна (ове године 24. јуна), а завршава се 6.септембра у румунском месту Свети Ђорђе. Регата је најстарија на свету, прва је била одржана 1956. године, у којој је СФРЈ Југославија била поред Чехословачке и Мађарске једна од првих организатора.

Регата је веома популарна у свету и поред учесника из подунавских европских земаља (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Бугарска и  Румунија,) и неподунавских европских земаља (Швајцарска, Велика Британија), има и учеснике  са других континената  (Израел, Аустралија, САД, Нови Зеланд, Кина и осталих). На регати учествују деца, одрасли и старије особе оба пола. Најмлађа учесница на регати је Ивона Миловановић која има 6 година и ово је њено треће учешће на регати са својим родитељима.

Основна идеја регате је здраво коришћење слободног времена, одржавања кондиције и општег здравља људи, пријатељство и размена контаката међу људима, толеранција и поштовање различитих националности, вера и раса, као и  заштита и чување животне средине. Она у великој мери доприноси већем угледу Републике Србије у свету, јер  управо страни туристи чине већину учесника ове регате у нашој земљи.