Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Централна прослава Светског дана музике у Србији у Смедеревској тврђави

Концерт Београдске филхармоније, 21. јун у 20.00 Мали град

Ове године Смедерево има ту част да у Малом граду буде одржана, централна прослава Светског дана музике у Србији. Покровитељ манифестације је град Смедерево, улаз је слободан.
Тим поводом у Смедеревској тврђави одржана је конференција за новинаре на којој су говорили Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније, Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева, Милан Илић, диригент хора "Кир Стефан Србин" и Драгољуб Браца Мартић, в. д. директора ЈП "Смедеревска тврђава".
"Једва чекам 21. јуни када ћемо у овом чаробном амбијенту прославити Светски дан музике" - рекао је новинарима, опчињен амбијентом древног смедеревског утврђења из 15. века, Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније и додао: Јако се радујем ја и јако се радују музичари, Програм ће да буде интересантан, ефектан и имаће јако пуно енергије и поента је да људи уживају у музици.
Знајући да Београдска филхармонија има унапред утврђен програм за сезону, на питање како је дошло до организације овог концерта у Смедеревској тврђави, Тасовац је рекао да је пресудна била огромна позитивна енергија у локалној заједници. Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић је изразио задовољство што ће Смедерево на Светски дан музике бити музичка престоница Србије и позвао публику да 21. јуна буде део овог величанственог концерта.  
   Уз Дарка Буторца, диригентску звезду у успону, Београдска филхармонија ће у амбијенту Малог града Смедеревске тврђаве извести нека од најпопуларнијих дела српских и руских композитора.Осамдесет шест чланова оркестра Београдске филхармоније свираће композиције Римског-Корсакова, Христића, Коњовића, Бородина, Мусоргског, Хачатурјана и Благојевића. На концерту ће учествовати и Градски женски хор Кир Стефан Србин из Смедерева.
СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ  једини је међународни културни догађај посвећен уживо извођеној музици. Обележава се на пет континената, у више од 110 земаља и више од 430 градова света. Дан музике почео је да се прославља 1982. године у Француској а за неколико година претворио у једну од највећих културних манифестација у  Европи. Данас се обележава на пет континената. Од самог почетка циљ ове манифестације био је да музика буде доступна широј публици, бесплатно.