Одржана 10 седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево


30. Нушићеви дани у Смедереву од 11. до 26. априла

«Нушићева љубав према позоришту и драмској уметности многима је била често неразумљива. Наследна особина није, јер су Нушићеви родитељи, а још више преци, били од свега тога врло далеко. Рођен у једној чврстој трговачкој кући пуној патријархалности, као син човека који је трговац на берзи, није могао добити надахнуће, као књижевник, ни љубав према књижевном стварању.

Често сам га питао откуд код њега та огромна издржљивост и истрајност у тој љубави, поред свих мука и невоља, које је отуда имао?

- Та... ђаво би га знао, одговарао је, ја све мислим да је томе крив онај Димић, што је доводио своју трупу и играо у Смедереву, кад сам ја био мали... Можда грешим, али тако ми се чини...

Знаш, за сву децу, малу и велику, без обзира на године, онај мирис на обојено платно, мастике, шминку, све то опија... Па замисли: трико у оно време... пажеви... Какви су да су, онда је то било опијајуће... Али, ипак је Димић крив!»

Миливој Предић: „Нушић у причама“

 

Јубиларни 30. «Нушићеви дани» у Смедереву почињу 11. и трајаће до 26. априла 2013. године.

 

Покровитељи овогодишњег Фестивала су Град Смедерево и Министарство културе Републике Србије, а организатор је смедеревски Центар за културу.

 

«У сусрет 30. Нушићевим данима» назив је дела програма овогодишње манифестације која почиње 11. и трајаће до 13. априла.

 

За 11. април у Великој дворани Центра за културу, са почетком у 20 часова, најављена је представа «Кафаница, судница, лудница» у извођењу чланова Градског позоришта Абрашевић из Ваљева.

 

Следећег дана, 12. априла у подне, глумци смедеревског ПАТОС-а играће представу за децу и одрасле Душка Радовића «Капетан Џон Пиплфокс».

 

Истог дана, у 20 часова, Академско позориште «Промена» из Новог Сада одиграће «Лилику» Драгослава Михаиловића у Концертној дворани.

 

Љубитељи позоришта ће репризу ове представе моћи да погледају у истом, вечерњем термину и сутрадан, 13. априла.

 

Претфестивалски програм 30. «Нушићевих дана» почиње 15. и трајаће до 18. априла ове године.

 

Програм свечаног отварања одвијаће се на платоу испред Центра за културу и почеће у 19 часова полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу.

 

Након тога, у Галерији Центра за културу следи отварање изложбе колажа Верице Милошевић под називом „Милена Ленка и Жанка у мом сну“.

 

Јубиларне 30. „Нушићеве дане“ ће 15. априла у 20 часова свечано отворити градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић у Великој дворани Центра за културу.

 

Следи Кабаретско вече са глумицом Љиљаном Стјепановић, добитницом Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару за 2009. годину.

 

„Урнебесна трагедија“ назив је комада Душана Ковачевића који ће за смедеревску публику 16. априла у 20 часова у великој дворани Центра за културу одиграти глумци Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића.

 

Драмска секција Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју Стари град „Живимо заједно“ из Београда ће 17. априла у Биоскопској дворани Центра за културу, са почетком у 18 часова одиграти Нушићевог „Аналфабету“, позоришну предтаву у једном чину.

 

Исте вечери, у 20 часова, у Великој дворани, глумци Аматерског позоришта из Крњева  представиће се смедеревској публици представом „Љубав на сеоски начин“ Душана Савковића.

 

18. априла у преподневним терминима од 11 и 13 сати, у Великој дворани биће одиграна представа за децу под називом „Пинокио“ у извођењу Београдског Пан театра.

 

Тога дана у 20 часова, чланови Рачанског позоришта Културног центра „Радоје Домановић“ из Раче Крагујевачке играју „Госпођу министарку“ у Великој дворани.

 

Фестивалски програм овогодишњих Нушићевих дана одвијаће се од 19. до 26. априла и свечано ће га отворити  драмски писац Душан Ковачевић 19. априла у 20 часова у Великој дворани Центра за кутуру. Након отварања следи престава „Сумњиво лице“. Играју глумци Југословенског драмског позоришта из Београда.

 

Нушићев комад „Свет“ на репертоару је 20. априла у 20 сати у Великој дворани Центра за културу. Представу ће извести глумци Народног позоришта из Ниша.

 

У недељу, 21. априла у истом термину и у истој сали, позоришна публика биће у прилици да погледа представу „Чорба од канаринца“ Милоша Радовића, а одглумиће је чланови београдског Звездара театра.

 

„Народни посланик“ биће изведен 22. априла у 20 сати. У представи играју глумци Народног позоришта из Ужица.

 

Чланови Продукције Факултета драмских уметности и Сцене „Бојан Ступица“ Југословенског драмског позоришта, 23. априла одиграће Нушићевог „Покојника“ у Великој дворани са почетком у 20 часова.

 

Наредног дана, 24. априла у 20 сати, на програму је комад „Сокин и Босина“ у режији Југа Радивојевића. Играју глумци Звездара театра из  Београда, а 25. априла, у истом термину, у Великој сали центра за културу Шабачко позориште игра комад Жељка Хубача „Отмица и вазнесење Јулијане К“.

 

Последњег дана овогодишњег Фестивала, 26. априла у 20 часова у Великој сали биће одржан свечани програм доделе награда: додела Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару Горици Поповић, драмском уметнику из Београда, затим свечана додела Нушићеве статуете позоришном редитељу Југу Радивојевићу за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, додела Нушићеве награде за најбољу представу у целини по оцени Стручног жирија, а биће уручена и Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике.

 

На крају, представљамо комад који ће отворити програм назван „У сусрет 30. Нушићевим данима“.

 

Реч је о сатиричном кабареу „Кафаница судница, лудница“ Бране Црнчевића у режији Мирослава Ћише Трифуновића, у којој играју Бранка Антонић, Горанка Калембер Лућић, Љубивоје Бубе Марковић, Божидар Милић и други...

 

Реч је о потпуно изгубљеном и заборављеном позоришном тексту, а пре 35 година уз велике успехе играном у Атељеу 212. Питања која представа поставља су заправо стална    шта је оно што нас вечно сукобљава на овим балканским поднебљима, како је демократско одрастање веома дуго и често комично...

 

Овај комад гради споне између фарсе и водвиља, афористичног и политички ангажованог позоришта.

 

Сам аутор Б. Црнчевић давно је рекао да представу не би могао сврстати ни у један жанр и да му она личи на „један дивни каламбур, на јавну глумачку журку“.

 

Подсећамо, представу ће извести Градско позориште „Абрашевић“ из Ваљева а на репертоару ће бити 11. априла у 20 часова у Великој дворани Центра за културу.