Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


5. Јун 1945

 
 
Петог јуна 1941. године у Смедереву се догодила страховита експлозија. У древну тврђаву Деспота Ђурђа немачке окупационе власти сместиле су складиште оружја и муниције бивше југословенске војске, које је одлетело у ваздух у 14.14. Број жртава био је огроман, око 5.000 људи. Пошто је био пазарни дан у граду се налазило мноштво света из околине, а у станици поред саме тврђаве се у тренутку експлозије налазила композиција воза која је потпуно разорена. Сам град је страховито страдао, од 2.393 куће тадашњег Смедерева само 25 је остало неоштећено. Недићева влада образовала је Комисију за обнову која је огромним напорима поступно обновила град, уз масован рад добровољаца из целе Србије. До 1943. град је обновљен. Узрок експлозије никада није расветљен.

Смедерево сваке године на тај дан одаје пошту страдалима.  Код спомен костурнице на Старом гробљу служен је парастос невиним жртвама петојунске трагедије.
Програм обележавања почео је,као и обично, писком локомотиве и уз звона храма Св.Ђорђа тачно у 14 часова и 14 минута. Након минута ћутања на споменик 5. јуна положени су венци и цвеће.
У име града венац су положили градоначелник Смедерева Предраг Умичевић и заменик градоначелника др Јасна Аврамовић. Венце су положили делегације града Пожаревца, Градског одбора цивилних жртава рата, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912-1918.Покрета ветерана, Удружења добровољаца, потомака и поштовалаца ратника 1912-1918. делегација смедеревске Гимназије,  градског одбора СПС-а, Удружења грађана Коалиција за боље Смедерево, Покрета социјалиста, Удружења грчко-српског пријатељства Кантакузина и чланови породица страдалих.
Присутнима се потом обратио градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, подсећајући на катастрофалне последице петојунске трагедије и дужност грађана Смедерева да се сећа њених невиних жртава.
У програму обрлежавања Петојунске трагедије учествовао је Женски градски хор кир Стефан Србин и ученице смедеревске Гимназије.