Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Афористичари у Музеју у Смедереву

Свечано отварање изложбе карикатура смедеревског аутора Слободана Срдића под називом „Ја као афотекар" биће одржано у Музеју у Смедереву у петак 13. децембра у 18 часова.

 

Поред радова Слободана Срдића, овом приликом биће представљен и Алманах афористичара „Афотека 2", који представља тренутни пресек у афористичарском стваралаштву.

 

Слободан Срдић рођен је 1941. у Вировитици. Основну школу и гимназију похађао је у Смедереву, а Технолошки факултет завршио је у Београду. Професионално цео радни век радио је као технолог у многим пиварама и шећеранама. Живи у Смедереву.

Карикатуром се бави практично од детињства, тако да је од прве карикатуре, у континуитету од преко 50 година, објавио више од 16.000 карикатура. Карикатуре су му објављиване у многим новинама, часописима и магазинима, а данас и у електронским медијима. Илустровао је више десетина књига, самостално је излагао десет пута, док је своје радове представио у склопу бројних колективних изложби.

 

Од многобројних награда и признања издвајају се ПЈЕР за 2005, 2006, 2012, награда Јежа, Браћа Ормаји, Класово мајсторско перо... Добитник је Светосавске повеље у Смедереву за 2008. годину. Поводом јубилеја - 50 година бављења карикатуром 2008. приредио је велику ретроспективну изложбу и објавио је јединствену монографију карикатура.

Данас је присутан на бројним домаћим и ино-фестивалима карикатуре као учесник или члан жирија.

 

У програму ће учествовати: Владица Миленковић, афористичар из Параћина, главни уредник Алманаха афористичара „Афотека", Миодраг Стошић, афористичар, сатиричар и водитељ емисија на радију из Београда, Милан Буцић Танкеш, афористичар из Смедерева и Слободан Срдић, карикатуриста из Смедерева.