Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Акциони план енергетске ефикасности у јавним зградама

Представници Министарства за инфраструктуру и енергетику представили су у среду Пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама у локалним самоуправама Републике Србије.

На састанку је представљен и упитник Акционог плана енергетске ефикасности у стамбеним зградама, које би требало попунити у случају заинтересованости одређене самоуправе, а намера је да се прикупи што већи број градова или општина које имају јасан план за енергетску санацију стамбеног фонда на својој територији.

Носиоци акционих планова биће локалне самоуправе, које би требало да направе списак приоритета, у смислу санације објеката и да затраже помоћ државе да то ураде, рекао је директор пројекта, Александар Дурковић и додао да ће пројекат финансирати Светска банка, под изузетно повољним условима.

Пројекат ће ове године бити предложен држави на усвајање, а половином 2013. године би се кренуло са пријављивањем. Крајњи циљ пројекта је да општина, или град, обезбеђује ефикасније коришћење енергената, уз мање финансијско издвајање.

Такође је речено да ће почетком октобра у Београду бити одржан округли сто у организацији Светске банке, на којем ће бити представљен предлог Националне стратегије за енергетску ефикасност у јавним зградама. Дурковић је рекао да ће бити предложен и један представник града Смедерева да присуствује округлом столу.

Радном састанку су присуствовали и представници фирме Рофикс из Поповца, која, како је рекао Дурковић, прати пројекат у смислу техничке подршке, као и помоћник градоначелника за привреду, инвестиције и развој, Првослав Недељковић, члан Градског већа за заштиту животне средине, Др Иван Стевановић и начелник Градске управе, Милијана Новаковић.