Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Александар Вучић посетио Смедерево

Први потпредседник Владе и председник Српске напредне странке Александар Вучић, приликом данашње посете Смедереву, у друштву градоначелнице др Јасне Аврамовић, обишао је угледне воћаре у Удовицама, компанију Метех у Слободној зони и разговарао са делегацијом радника Желвоза, након чега су штрајкачи напустили Скупштинску салу у којој су изражавали протест од 15. јануара.

 

Александар Вучић је, обилазећи домаћинство Миомира Тодоровића у Удовицама, изјавио  да ће држава помоћи пољопривредницима и кроз системе за наводњавање, а да је за те намене већ одобрено 100 милиона евра, истичући да је реч о веома повољном зајму из Емирата, али да је проблем што нема пројеката.

 

Према његовим речима, на територији смедеревских села до маја ће бити завршени пројекти и првих 500 хектара на Удовичком платоу биће наводњавано, што је потврдила градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

„Желим да се захвалим нашем председнику на свакој помоћи коју нам даје и да вам кажем да се сада ради првих 500 хектара, од укупно 2.000 хектара. Институ Јарослав Черњи наставља да ради Генерални пројекат, тако да ће сва шумадијска села добити наводњавање за коју годину. Ове године урадићемо за првих 500 хектара и идемо даље, корак по корак и надам се да врло брзо сви пољопривредници, пре свега воћари, добију системе за наводњавање", рекла је градоначелница.

 

Лидер СНС је додао да ће уколико се систем наводњавања успостави на територији Смедерева, остати више од милион евра, јер ће бити повећана производња за читав вагон по хектару.

 

Вучић је посетио и воћњак Владана Веселиновића, домаћина из истог села.

 

Обилазећи фабрику Метех, која послује у режиму Слободне зоне Смедерево, Вучић је рекао да ће та фабрика ове године уложити око милион евра у машине и запослити око 50 људи.

 

„Рекао сам им да ће имати помоћ државе да запосле 100, 150 људи, јер за нас је кључни задатак и највиши циљ да запослимо људе и да они буду одговорни и посвећени, као што су радници Метеха, фебрике која је чудесно чиста и која ради за Сименс, извози у Аустрију, Финску, Белгију", рекао је Вучић.

 

Он је додао да њихове колеге и партнери из Белгије треба да дођу у што већем броју у Смедерево и Србију, а држава ће им омогућити услове за рад, јер ће се тиме развијати, како српска индустрија, тако и Смедерево.

 

Вучић је рекао и да људи у Србији желе посао, као и да није истина да немамо кадрове и навео пример да се на једно радно место у фабрици кабловских система за комерцијална возила ПКЦ у Смедереву, пријављивало по 70 људи, а од њих је тражено да знају енглески језик и да имају друге квалификације. Он је нагласио да је кључни задатак да са запосле људие и истакао да ће се Влада Србије у наредном периоду бавити проблемима Желвоза и Железаре.

Пре састанка са радницима Желвоза са којима је разговарао о решавању радничких захтева, Александар Вучић се обратио окупљених грађана Смедерева испред страначких просторија, међу којима је било и стотинак радника желвоза.

 

„Раднике Желвоза нисам изиграо ја, нити неко из ове Владе. Изиграли су неки други, а ми се боримо да вам обезбедимо примања, чак и када Желвоз не ради. Од других пореских обвезника ове земље тај новац извлачимо да бисмо обезбедили шансу радницима Желвоза за будућност и тај посао ћемо наставити да радимо. То је наша обавеза. Као што смо вам исплатили два минималца пре неколико дана, тако ћемо наставити и у следећем периоду. Да вам обећам нешто што не можемо да испунимо, нити ми пада на памет нити хоћу. Немам намеру никоме да се додворавам на кугли земаљској. Нисам украо ништа ни од кога и смем и вас да погледам у лице и сваког другог", рекао је Вучић.

 

Окупљенима испред страначких просторија Вучић се захвалио што су у претходних годину и по дана пружали подршку за тешку борбу против корупције и криминала, што су, како је рекао, веровали у људе који могу да донесу промене, у људе који их нису лагали.

 

„Ни данас нисам дошао у Смедерево да вам  говорим како ћете живети лако и како ће тећи мед и млеко и како ће цветати цвеће уколико будете гласали за нас. Не пада ми на памет. Једино што хоћу да вам кажем је да ће реформе бити тешке и болне, а онај ко вам каже да се канцер лечи аспирином и андолом, тај није искрен. Хоћу људима да кажем истину, а ако им се више свиђају лажи, нека гласају за оне који их лажу и обмањују, ја то нећу да радим. Као што смем данас све вас да погледам у лице, то исто хоћу да урадим и за пола године и за годину и две", истакао је Вучић.

 

„До краја јуна донећемо пакет реформских закона, договараћемо се са радницима и синдикатима да постигнемо најмањи могући заједнички именитељ, да поправимо пословни амбијент, да доводимо што је могуће више инвеститора. Овде у Смедереву имамо велику муку са Железаром и Желвозом и као што смо успели да решимо проблеме ФАП-а из Прибоја и Икарбус-а, даћемо све од себе да такво решење пронађемо за све раднике Смедерева, али ти људи морају да имају разумевања и да нам помогну у том тешком послу, јер није наша намера да било кога мучимо, да било кога обмањујемо и да било коме будемо дужни. Напротив, наша је намера да помогнемо свакоме колико год можемо као држава, али да урадимо оно што је реално. Држава ће да уради онолико колико може, у најбољем интересу њених грађана и државу немојте нико да плаши. И нисам нешто нарочито плашљив", казао је Вучић.

 

„Желим да вам кажем да ћемо на одлучан начин се суочавати са свим проблемима, за разлику од других који од проблема беже. Ја идем свуда да проблеме решавам и у Ужице када нема воде и кад се мрзну људи у Фекетићу и када нам седе радници на улици, идем и те проблеме решавам. У томе се разликујемо од свих осталих и то ће бити наша политика

и у будућности. Ми ћемо радницима помоћи, омогућити им да имају право на своју будућност и заједно са вам ћемо тражити и стратешке партнере и оне који желе да улажу у ваше предузеће. То је наш посао, то је наша обавеза", поручио је Вучић.

 

„Да ће бити лако, неће. Показали смо у борби против највећих криминалаца, тајкуна и лопова у нашој земљи да то можемо да учинимо. Не тражимо подршку само за изборе већ и после њих, јер ће нам ваша подршка бити веома важна. Мораћемо заједнички да прођемо кроз то, да би наша деца имала будућност", закључио је Александар Вучић.

 

Радници Желвоза данас су, после разговора са првим потпредседником Владе Александром Вучићем, напустили скупштинску салу Градске управе у Смедереву у којој су протестовали непрекидно од 15. јануара.

 

Један од синдикалних лидера u Фабриci железничких возила Желвоз, Саша Миловановић, изјавио је да је први потпредседник Владе рекао да ће пробати да се нађе нов партнер за Желвоз, а да ће до тада држава максимално помоћи како би Желвоз наставио да живи и ради. Следеће недеље им је обећана и исплата отпремнина.

 

„У наредна 3-4 дана на Влади ће бити донета одлука и оно што је било договорено, а највећим делом није било поштовано, биће обављено. Оно што је обећала, Влада ће то да испуни и биће завршено све за раднике Желвоза како смо са њима сада договорили", поручио је Александар Вучић после разговора са делегацијом радника Желвоза, на крају  данашње посете Смедереву.