Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Амбасадор Европске уније Винсент Дежер у посети Смедереву.

 
 
За амбасадора Европске уније Винсента Дежера, потпредседника Владе Србије Јована Кркобабића, комесара за избеглице Владимира Цуцића и делегације невладиних организација укључених у програм ИПА 2008. као и представнике Комесаријата за избеглице, најпре је организован пријем у Пленумској сали Скупштине града Смедерева. У име локалне самоуправе присутне је поздравио градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

Презентацији програма ИПА 2008  такође су присуствовали др Јасна Аврамовић заменик градоначелника, Момир Радојковић, председник Подунавског управног округа, Горо Реџић председник Скупштине, Бранче Стојановић заменик председника Скупштине, затим чланови Градског већа др Весна Јеремић Драгојевић и Саша Момић, и одборник Скупштине града Стојан Босић.
Поздрављајући присутне градоначелник је навео да је ово веома битан догађај за смедерево. Потом је истако најважније реализоване активности: 20 станова у социјално заштићеним условима ( UNHCR ), 16 грантова грађевинског материјала ( АСБ), 19 пољопривредних програма ( програм у току, спроводи га Визија и UNHCR), 10 грантова грађебинског материјала као подршка локалном акционом плану у вредности од 3 милиона и 400 хиљада ( UNHCR). Затим 8 грантова грађевинског материјала , милион и 800 хиљада од Владе Србије и комесеријата за избеглице Републике Србије, за имплементацију локалног акционог плана
Pick up  Помоћ у роби и новцу за 17 породица ( Intersos), куповина сеоских  домаћинстава за лица из колективног центра за две породице , 61 бизнис план и и 40 програма за избегла и интерно расељена лица (HELP)

Амбасадор ЕУ Винсент Дежер, пријатно је изненадио присутне када их је поздравио на српском језику захваљујући им се и говорећи о Смедереву."Наша заједничка одговорност, након окончања рата коначно отворимо простор да  помогнемо људима који су највише претрпели његове последице и омогућимо им извеснију будућност. Зато сам данас овде, не у Београду, већ на лицу места да видимо у каквим услови живе те породице", рекао је Дежен и додао да  је заједнички циљ да нађемо трајно решење за људе који су претрпели веома болну прошлост.

"Србија је земља са најдужим избегличким стажом у Европи, са највећим бројем избеглица", рекао је потпредседник Владе Србије, Јован Кркобабић.
"Данас у Србија има још увек нерешених проблема око 80.000 избеглих и протераних лица из Хрватске, Босне и Херцеговине и преко 200.000 интерно расељених и протераних лица из наше јужне покрајине Косова и Метохије.Истина је да постоји воља да се одеређен број грађана врати на своја вековна огњишта, али треба да постоји и политичка воља и економск предуслови да се створи  могућност да се ти људи врате одакле су дошли. Наши односи са суседима, нашим некадашњим републикама су много бољи, што даје одговарајућу наду да се људи врате, било да им се врате њихови станови,  или да им се исплате пензије или да се врате на сеоска имања. Мислим да ће наши суседи па и ми, уз помоћ Међународне заједнице, па ако хоћете и одређени политички притисак Међународне заједнице на све нас да омогућимо људима да се врате на своја огњишта да бисмо обезбедили услове ради бржег уласка у Европску унију", истакао је Кркобабић.

"Инструкције које сам добио на почетку јесу да нађемо колико год можемо пара да помогнемо људима. Не знам колико смо успели али верујем да смо преко Савета за миграције који смо оформили и у  синергији са УНХЦР-ом и  са Европском унијом, преко низа других активност успели да дођемо до данашњих резулата", рекао је комесар за избеглице Владимир Цуцић.

 
   Уважени гости су у пратњи највишег руководства града посетили Камп ОРА Радинац где су разговарали са избеглим и расељеним лицима и на лицу места се уверили у каквим условима они тамо живе.
На крају посете Смедереву, гости су обишли локацију на Ковачићеву, на којој је у току изградња објекта од 20 станова у оквиру пројекта  Социјално становање у заштићеним зонама. На градилишту су том приликом амбасадор Европске уније Винсент Дежер, комесар за избеглице Владимир Цуцић и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, дали изјаве за новинаре.

"Преостало нам је још много посла, али и много наде постоји код људи који живе у Кампу који смо данас посетили", истакао је Дежер и захвалио се градоначелнику Смедерева, Комесаријату за избеглице, УНХЦР-у, невладиним организацијама и свима који су помогли да сада, 15 година од рата, можемо да се надамо да ћемо коначно наћи трајно решење за избегла и расељена лица. "Желимо да видимо на делу регионалну сарадњу. Мислимо да су односи између Србије и Хрватске и земаља у овом региону, које се баве нерешеним питањима избеглих и расељених лица, на узлазној линији. Треба искористити то као импулс за решавање питања избеглих и расељених лица. Такође је потребно да нађемо трајно решење, да се људи врате својим кућама, уколико то желе, или се интегришу у срединама у којима живе. Након толико година проведених овде многи ће желети да остану, многи су рекли да им се у Смедереву допада", рекао  је амбасадор ЕУ и нагласио да је Смедерево добар пример али тим људима треба омогућити да имају, пре свега, где да живе и да нађу посао. "Ја ћу то изнети представницима земаља чланица ЕУ, али и у Европском парламенту који помно прати ситуацију и који гледа како управљамо средствима  и каква решења налазимо", истако је Винсент Дежер, амбасадор Европске уније у Србији.

"Сваки од ових блокова је блок којим затварамо један по један проблем, не само овде него и у целој Србији", рекао је приликом посте градилишту, комесар за избеглице Владимир Цуцић. "Практично је 120 општина до сада усвојило Локални акциони план и предвидело затварање колективних центара. Ми смо ближи нашем крајњем циљу, а то је да у року од неколико година ово буде само једна  тешка пршлост за све нас, а поготово за ове људе", нагласио је Цуцић.

"Анализирали смо проблем, анкетирали људе и они су се заиста изјаснили да желе да живе у Смедереву", рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић ."У сарадњи са Европском унијом, Комесаријатом  за избеглице, УНХЦР-ом, Интерсосом, АСБ-ом а уз асистенцију Владе Републике Србије покренули смо идеју да се затвори Камп у Смедереву. Од прошле године број избеглих и расељених лица у Кампу ОРА смањен је са 640 на 494 лица и жеља нам је да кроз пројекте, као што је изграња ових станова, створимо услове да људи напусте Камп. Дали смо добру локацију и инфраструктуру. Грађевинска дозвола добијена је у августу 2009. године, и после зиме, за само неколико месеци, стигли смо до другог нивоа. Изгађен је подрумски и приземни део објекта. Надам се да ће у јулу посао бити окончан", рекао је Умичевић наводећи да су у току разговори о изградњи још 24 стана на Ковачићеву, јер је град уступио дупло већу локацију. Умичевић је изразио наду да ће, захваљујући свима који су помогли Смедереву, у наредне две до три године Камп ОРА бити затворен.