Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Амбасадор Швајцарске и министар просвете Жарко Обрадовић у Смедереву

Отворен Регионални центар за професионални развој запослених у образовању.

 

Амбасадор Швајцарске у Србији Ервин Хофер и министар Просвете Жарко Обрадовић отворили су Регионални центар за професионално усавршавање кадрова у просвети. За адаптацију простора у згради Монопола издвојено је 99.000 евра. Две трећине средстава обезбедила је држава Швајцарска док је трећину издвојила локална самоуправа. Смедеревски центар један је од девет колико ће у Србији бити формирано.

 

"Кроз пројекат стручног усавршавања образовног кадра Швајцарска агенција за развој и сарадњу остварила је партнерство са Министарством просвете и у трогодишњем периоду биће укупно отворено девет центара кроз који ће проћи више од 30.000 предавача", рекао је између осталог швајцарски амбасадор. Хофер је такође истакао да је отварање Регионалног центра још један доказа да је Србија већ у Европи и да ће имати велики значај за образовање не само у региону већ и у целој Србији, што су  обраћајући се присутнима потврдили министар просвете Жарко  Обрадовић и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

 

"Отварањем центра, град ће зарадити уштедом. Реч је средставима која су до сада трошена  за слање запослених  на бројне семинаре ван Смедерева. Сада имамо могућност да предавања која је неопходно пратити због добијања бодова потребних за лиценцу организујемо у Смедереву и тако избегнемо трошкове", рекао је директор Регионалног центра Боривоје Јаношевић.

 

"Одлука о оснивању ове установе донета је прошле године на седници Градског већа а затим и потврђена од стране одборника Скупштине града", рекао је помоћник градоначелника за образовање Драган Станић. Станић је као пример навео Чачак где је оснивањем Регионалног центра остварена уштеда од десет милиона динара.

 

За амбасадора Швајцарске организован је пријем у Градској управи, где су у срдачном разговору градоначелник Предраг Умичевић и председник Скупштине Бранче Стојановић и помоћник градоначелника Драган Станић, информисали уваженог госта о Смедереву и потенцијалима града на Дунаву.