Обележавање дана победе над фашизмом САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Обележена градска слава – Васкршњи понедељак Одржана 26. редовна седница Градског већа града Смедерева Градоначелник Јован Беч примио вакцину против Ковида-19


Амбасадор Турске у посети Смедереву

Амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозаy, приликом данашње посете Смедереву, изразио је могућност сарадње у области економије и туризма. У оквиру тога, планира се братимљење Смедерева са једним турским градом и долазак делегације турских привредника у Смедерево, како би се упознали са потенцијалима овог града.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је изразила очекивање да ће ускоро доћи до братимљења са једним турским градом, доласка турских привредника у Слободну зону Смедерево и улагања турских инвеститора у Смедеревску тврђаву и Марину Смедерево.

 

„Захваљујем се амбасадору Турске и министру Угљанину на данашњој посети. Тема је економска, туристичко-културна сарадња између Србије и Турске, тј. Смедерева и Турске. Оно што очекујемо у наредном периоду је братимљење са једним турским градом, довођење турских инвеститора у Слободну зону Смедерево и улагање турских инвеститора у Смедеревску тврђаву и Смедеревску марину", истакла је градоначелница.

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије, Сулејман Угљанин је потврдио да је на овогодишњем заседању Мешовитог комитета Турске и Србије, недавно у Анкари, Смедерево било у самом врху приоритета.

 

„Овај град, пре свега због близине аутопута и Дунава, који има и свој аеродром, има изванредне предуслове за економски развој, које је направила градоначелница са својим тимом - планска акта и остале предуслове за инвестирање. Смедерево има идеалну позицију, тачно је на пола пута од Истанбула до Минхена и хоћемо да инвестирамо у туризам. Ми тражимо начин да зауставимо све оне који путују, да се задрже овде и они ће заволети овај град. Такође, Турска је заинтересована да се овде пребаци производња и уз мање трошкове, готов производ да шаље у Европу. Хоћемо да заинтересујемо људе да дођу у Смедерево и нађу свој интерес да инвестирају, и оне из Турске и оне из Европе", нагласио је Угљанин.

 

Амбасадор Турске у Републици Србији, Мехмет Кемал Бозај, међу чијим су сарадницима били и представници Турске агенције за међународну сарадњу и развој, изразио је задовољство данашњом посетом Смедереву.

 

„Након фебруарске посете председника Николића Турској, закључено је да се наша међусобна сарадња мора унапредити. Убрзо затим, заседао је Мешовити турско-српски комитет који је разматрао могућности сарадње две земље и покушано је дефинисање могућих локација за инвестирање и унапређење те сарадње. Једна од таквих локација је и Смедерево, које има изузетну геостратешку позицију, која је веома повољна за инвестирање. У плану је да се доведу делегације турских привредника да се упознају са потенцијалом и надамо се да ће то изродити сарадњу, у првом плану, из области економије и туризма и да то буде одскочна даска и за даље пројекте који ће унапредити наше односе и донети добро овом граду", изјавио је након састанка амбасадор Бозаy.

 

У делегацији домаћина, поред градоначелнице, били су заменик градоначелника Бојан Теофиловић, председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић, помоћник градоначелника за привреду, инвестиције и развој Првослав Недељковић, као и директори Регионалног завода за заштиту споменика културе и Дирекције за изградњу града Смедерева.