Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Амбасадорка Индије посетила Смедерево

 
 
Данас је град Смедерево посетила амбасадорка Индије у Србији, Ненгчу Лоувим Мукопадијеј.

Пријему су у име локалне самоуправе присуствовали: градоначелник Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине Бојан Костић, помоћник градоначелника за локалну самоуправу Бојан Теофиловић, члан градског већа за пољопривреду Зоран Ивановић и представници установа.

Градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић пожелео је добродошлицу угледној гошћи и нагласио да Смедерево има дугогодишњу сарадњу са амбасадом Индије и изразио наду да ће ова сарадња бити настављена.

"Ранија сарадња је била заснована на културном нивоу, а било је покушаја да се направе и контакти из домена пословне сарадње. Разлог за пословне контакте може бити и чињеница да је Смедерево највећа српска лука и има капацитет од 7,5 милиона тона претовара годишње. Ваши представници су истакли луке Бомбај и Калкуту као луке за сарадњу са луком Смедерево, као и могућност повезивања са фирмама Магнетик Хонда и Сузуки Марути, али криза је учинила своје тако да се ови пословни контакти нису реализовали. То није разлог да ми не покушавамо и даље да направимо пословне контакте "-истакао је Умичевић.

"Захваљујем вам се на данашњој посети, за коју је најзаслужнији господин Пинто који своју земљу воли највише на свету и који стално нама прича о Индији и о индијској култури и сарадњи коју Индија и Србија могу да остваре. Заиста је велико задовољство што сте ви данас са вама"- рекла је заменик градоначелника, др Јасна Аврамовић.

Гошћу је затим поздравио и председник Скупштине, Бранче Стојановић и пожелео јој угодан боравак у Смедереву.

У срдачном разговору, амбасадорка Индије изразила је задовољство данашњом посетом. Иако је тек неколико месеци на овој функцији, стекла је позитиван утисак о Србији и пожелела да интезивира  привредну и културну сарадњу две земље. Истакла је сличност народа у приступима науци, пошто каже да је уочила велику опредељеност Срба ка техничким наукама и медицини, што је исти случај и са Индијом. До краја године, без обзира на економску кризу, требало би да буде потписан Уговор о слободној трговини између Индије и Србије. На крају састанка амбасадорка Индије се захвалила на пријему у Смедереву, лепом граду са богатом културно-историјскиом традицијом.