Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Амбасадорка Индије у Смедереву

У Градској управи Смедерево у понедељак је приређен пријем за нову амбасадорку Индије у Београду.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Бранче Стојановић приредили су пријем за нову амбасадорку Индије у Србији, Narinder Chauhan.

 

„Наше је задовољство да је Смедерево први град који обилазите на новој функцији и користим прилику да се захвалим нашем суграђанину Пинту, који на најбољи начин пропагира Индију и индијску културу и не заборавља Смедерево када су у питању гостовања културних група, студентске посете, па смо тако веома повезани са Индијом", рекла је градоначелница.

 

Градоначелница је упознала гошћу са потенцијалима Смедерева, а током разговора је изражена нада да ће бити настављена досадашња успешна сарадња на пољу културе али и привреде.

 

Председник Скупштине града Бранче Стојановић је поздравио амбасадорку и изразио задовољство што се наставља добра сарадња коју наш град има са Амбасадом Индије у дужем временском периоду.

 

Он је подсетио да Град Смедерево, преко Смедеревске песничке јесени, има потписан уговор о сарадњи са песничким фестивалом у Калкути.

 

„Наравно, осим културне сарадње желимо да проширимо привредну сарадњу са Индијом и да у Вашем мандату то и реализујемо", истакао је Стојановић.

 

Амбасадорка Индије је подсетила на већ постојећу сарадњу у различитим областима привреде и додала да треба да се настави и обнови старо партнерство и сарадња које две државе имају.

 

„Преко Привредне коморе Србије упознајемо индијске предузетнике и компаније са могућностима сарадње и улагања у Ај-Ти технологије, у области енергије, металургије, хемијске и фармацеутске индустрије и грађевинарства. Они не гледају Србију као тржиште од 8 милиона људи, већ као партнера у развијању нових технологија и заједничког улагања", казала је амбасадорка Индије у Србији.

 

Њена екселенција је подсетила да две државе већ имају споразуме из различитих привредних области, у области медија, спорта и културне размене и то желе да унапреде.

 

„У Београду и Новом Саду има много индијских компанија, а ми очекујемо да Србија буде центар Ај-Ти развоја у региону", нагласила је индијска амбасадорка.

 

Она је додала да је на недавном састанку у Привредној комори са филмским радницима било речи о сарадњи на пољу филмске индустрије, јер је Србија добра локација и за снимање и за продукцију и за постпродукцију, а Индија је једна од највећих и водећих филмских индустрија. Све то ће допринети и размени студената, али и новим споразумима.

 

На крају званичног дела разговора размењени су пригодни поклони, а амбасадорка је позвана да буде гост на отварању овогодишње Смедеревске јесени.