Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Амбасадорка Мери Ворлик посетила Сигурну кућу у Смедереву

Амбасадорка САД Мери Ворлик посетила је 19. октобра, недавно отворену Сигурну кућу за жене и децу жртве породичног насиља.  Уз помоћ донације Владе САД у износу од 25,000 долара кућа је опремљена намештајем и белом техником.  Амбасадорка Ворлик, заједно са градоначеликом Смедерева Предрагом Умичевићем, обишла је зграду и разговарала са женама и децом који су ту смештени.

    „Била сам дубоко дирнута причама жена жртава породичног насиља али ми је такође било драго да чујем да се овде осећају сигурно.  Желим да охрабрим Владу Србије и град Смедерево да пруже што већу подршку онима којима је заштита најпотребнија.  Такође желим да честитам граду Смедереву и градоначелнику Умичевићу на посебном залагању за решавање проблема избеглих и расељених лица”, изјавила је амбасадорка Ворлик.

О условима за боравак жена и деце жртве насиља у породици говорио је градоначелник Смедерева. Умичевић се захвалио амбасадорки Ворлик на свесрдној помоћи и донацији  захваљујући којој су, практично од данас, удвостручени капацитети Сигурне куће.

Сигурна кућа пружа привремени смештај и уточиште, као и психолошко саветовање и правну помоћ женама и деци жртвама породичног насиља који су у статусу избеглице или расељеног лица, али такође и локалном становништву из града Смедерева и околних општина. Сигурна кућа располаже  капацитетом од 50 кревета, а кориснице могу да бораве у њој до три месеца.

Канцеларија за становништво, избеглице и миграције у оквиру Стејт дипартмента финансирала је опремање склоништа у сарадњи са представништвом невладине организације ЦРС (Цатхолиц Релиеф Сервицес) у Београду и Високим комесаријатом УН за избеглице у Србији.  Град Смедерево обезбедио је зграду са одговарајућом инфраструктуром и обавезао се да ће покривати све текуће трошкове одржавања, док ће локални Центер за социјални рад руководити радом Сигурне куће.
Сигурну кућу у Смедереву посетили су такође њкв принц Владимир и принцеза Бригита Карађорђевић. Они су између осталог изјавили да су проблеми у вези са насиљем у породици присутни у свим земљама, али се разликује начин и воља да се жртвама насиља помогне.
Задовољство због тога како је Сигурна кућа опремљена и у каквим условима живе штићеници, изразили су приликом јучерашње посете Сигурној кући, представници УНХЦР-а и Невладине организације ЦРС.