Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Амбасадорке женског предузетништва у Смедереву

Амбасадорке женског предузетништва посетиле су данас Смедерево, на позив градоначелнице др Јасне Аврамовић. На пријему у Градској управи, поздравили су их заменик градоначелника Бојан Теофиловић, народни посланик Сузана Спасојевић и чланови Градског већа, Љиљана Животић Живановић, Марија Живић и Славиша Стошић.

Гошће су у срдачном сусрету са домаћинима изразиле наду да ће из данашњих разговора и размене информација проистећи сарадња на обострано задовољство.

„Наша идеја је, не само да причамо, него да нешто конкретно одрадимо. Да Вам представимо наша достигнућа у областима где смо се доказале, али и да чујемо какви су Ваши потенцијали и шта можемо заједно да направимо“, нагласила је амбасадорка женског предузетништва из Свилајнца, Марија Стевановић.

Осим амбасадорки Афродите Бајић, Драгице Божиновић, Јасмине Кнежевић и Марине Миловић, у делегацији су били и представница Удружења пословних жена Србије, Гордана Ђурђевић, председница Удружења амбасадора добре воље, Љиљана Реброња, директор Националне агенције за регионални развој Ивица Ежденци са сарадницом Иваном Тасић, као и народни посланик Горица Гајић.

Циљ амбасадорки је да помогну женама у стварaњу визије, јачању самопоуздања, постављања и креирања успешног пословања, да подстичу жене да започну сопствени бизнис.

Статистика је показала да се у поређењу са мушкарцима, жене ређе самозапошљавају, односно да ређе започињу своје послове или имају амбицију да то ураде. С обзиром да интелектуални потенцијал жена и њихово учешће у европској конкурентности нису максимално искоришћени, Европска комисија потенцира промоцију женског предузетништва и стварање пословног окружења које погодује успостављању и вођењу предузећа са женама на челу.

Са тим циљем је 5. октобра 2009. године покренут пројекат под називом Европска мрежа амбасадора женског предузетништва. Основна идеја пројекта је формирање мреже успешних пословних жена које ће служити као модели понашања будућим предузетницама широм Европе. Мрежу је, с почетка, чинило 150 амбасадорки из 10 европских земаља (Данска, Францукса, Немачка, Исланд, Ирска, Италија, Норвешка, Пољска, Словачка и Шведска), да би им се крајем 2010. године придружило још 12 земаља, међу којима је и Србија.

Свечана инаугурација амбасадорки женског предузетништва у Србији одржана је током заседања Српског парламента предузећа, када је, у присуству Премијера Републике Србије, председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, уручила розете изабраним амбасадоркама. Амбасадорке ће ову ласкаву титулу носити до новембра 2012. године.