... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Ана освојила медаљу на Првенству Србије за јуниоре

У Смедереву је током викенда одржано Првенство Србије у гађању ваздушним оружјем, по А програму. У суботу су се такмичили јуниори, у недељу сениори, а најбољима је награде уручила градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

У конкуренцији пиштољашица, Ана Алентијев, стрелац наше Стрељачке дружине „Смедерево“, која је у суботу у јуниорској конкуренцији освојила бронзану медаљу, пласирала се у финале као шеста и такмичење завршила на петом месту. Ана је у основном делу остварила резултат од 369 кругова, а финале је завршила са резултатом од 131,1 кругом.

Прошле године Ани је мало недостајало да уђе у финале међу осам најбољих сениорки, са једним кругом мање од осмопласиране. Алентијев је тада била девета. У екипном пласману наша сениорска екипа пиштољем у саставу: Ана Алентијев, Ана Лајчак и Александра Лекић, била је седма.

Актуелне шампионке Европе, пиштољашице Зорана Аруновић, Бобана Величковић и Јасна Шекарић, као и вицешампиони у конкуренцији сениора пиштољем Дамир Микец, Андрија Златић и Димитрије Гргић, тријумфовали су у недељу на Првенству Србије у гађању ваздушним оружјем А програма.

Смедерево је овог викенда поново било домаћин најбољим стрелцима Србије. Због немогућности Стрељачке дружине „Панчево 1813“ да организује Првенство Србије у гађању ваздушним оружјем А програма у Панчеву, Стрељачки савез Србије организацију такмичења поверио је Стрељачкој дружини „Смедерево“.

Првакиња државе за 2013.годину у категорији ваздушни пиштољ 10 метара је Зорана Аруновић, вицешампионка је Бобана Величковић и трећа Јасна Шекарић. Код мушкараца такође без великих изненађења – први је Димитрије Гргић, други Андрија Златић и трећи Дамир Микец. У категорији сениорки ваздушна пушка 10 метара, прва је Андреа Арсовић, друга Тамара Ђорђевић и трећа Ивана Максимовић, освајачица олимпијске медаље у Лондону. Код мушкараца најбољи је био Милутин Стефановић, други Драган Марковић и трећи Дејан Пешић.

Првенство Србије одржано је на стрелишту у Дворани Смедерево, на електронским метама, по новим правилима Светске стрељачке федерације, које се примењују од 1. јануара 2013. године и прво је домаће такмичење после недавно одржаног Првенства Европе у Данској, на којем су се нашли најбољи српски стрелци.

После успешног организованог Првенства Србије у А програм, на којем је наступало 285 стрелаца из више од 30 клубова, у петак 22. марта одржаће се, због државног првенства одложено, друго коло пете Смедеревске лиге у стрељаштву. Заинтересовани појединци и екипе могу још увек да се пријаве за ово такмичење, с обзиром да се пуца 7 кола, од којих се 5 бодује за укупан резултат.

Наредног викенда стрелци Стрељачке дружине „Смедерево“, као и Стрељачког клуба „Херој Срба-Безбедност“ из Смедерева учествоваће на Регионалним првенствима у Б и Ц програму (23-24. марта) у Ћуприји. Последњег викенда у марту у Финалу Купа Србије, Б програм, које ће се одржати у Београду (30-31. марта) наступи ће стрелац СД „Смедерево“ Даница Денић, у категорији млађих јуниорки пушком.

Упоредо са свим овим планираним и непланираним догађајима на смедеревском стрелишту теку припреме и за квалификације за Лигу Младих Европе, за регион Југоисточне Европе, прво званично међународно такмичење које ће се у мају одржати у нашем граду и окупити стрелце старости до 17 година из 10 репрезентација из 7 земаља: Русије, Украјине, Белорусије, Хрватске, Грчке, Израела и Србије.

Стрелиште у Смедереву отворено је свакога дана за стрелце и рекреативце, а школа стрељаштва, коју воде тренери СД „Смедерево“, бесплатна је за ученике основих школа.