Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Ауторско вече Филипа Давида

Еминентни домаћи писац у Смедереву, у среду, 9. октобра од 19 сати

у Концертној дворани Центра за културу Смедерево. Модератор је Марко Цветковић, а улаз је слободан.

 

За поетику и мајсторство приповедања Филипа Давида, истакнутог аутора домаће књижевности, везане су приче које нам донесе атмосферу ониричног и мистичног, призоре утварних предела и раскош имагинације. Било да се ради о збиркама прича или романима, Филип Давид свој стваралачки печат најпродорније и најубедљивије утискује у сновиђењско ткиво фантастике и потврђује своју ауторску појавност у „причама тајанства и маште".

 

Потписује збирке прича „Бунар у тамној шуми" , „Принц ватре", „Записи о стварном и нестварном". Аутор је романа „Ходочасници неба и земље" и „Сан о љубави и смрти", као и књига есеја „Фрагменти из мрачних времена", „Светови у хаосу" и „Јесмо ли чудовишта".

 

Заједно са писцем Мирком Ковачем објавио је „Књигу писама 1992-1995". Заједно са Данилом Кишом, Бориславом Пекићем и Мирком Ковачем од књижевне критике и публике је прихваћен као део „велике четворке" југословенске књижевности.

 

Био је дугогодишњи уредник Драмског програма Телевизије Београд и професор драматургије на Факултету драмских уметности у Београду.

 

Добитник је награде „Милан Ракић", Ћопићеве награде, БИГЗ-ове награде, „Просветине" награде за најбољу књигу године, као и Андрићеве награде.

 

Косценариста је филма „Кад сване дан" Горана Паскаљевића, српског кандидата за Оскара 2012. године.