Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Бољи положај инвалида на тржишту рада

У Градској управи данас је одржан Округли сто на тему "Запошљавање особа са инвалидитетом на локалном нивоу у Републици Србији".

Скупу су присуствовали представници невладиних организација особа са инвалидитетом, јавних предузећа чији је оснивач Град Смедерево, као и представници фирми које су запослиле особе са инвалидитетом.

Организатори скупа било је Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама у сарадњи са Центром за оријентацију друштва и Београдским центром за људска права.

У циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом кроз пројекат "Промоција инклузивног тржишта рада за особе са инвалидитетом у Републици Србији", током прошле и ове године праћен је процес квалитативног укључења инвалида у области рада и запошљавања.

Пажња је усмерена на примену Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавања особа са инвалидитетом.

Коалиције организација ресорно задужених за ову проблематику из Мајданпека, Врања, Александровца, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Смедерева, Ужица и Новог Кнежевца активно учествују у припреми годишњих извештаја у области запошљавања инвалида кроз мониторинг на локалном нивоу градова и  општина у којима раде.

Крајем ове године биће завршен други по реду извештај који има за циљ да прикаже ситуацију у овој области на локалном нивоу, да укаже на недостатке и формира препоруке за побољшање тренутне ситуације.

Циљ заједничке дискусије на Округлом столу била је размена искустава и ставова и формирање смерница за даље побољшање положаја особа са инвалидитетом на отвореном тржишту рада.

Овај пројекат финансира Европска унија кроз Европски инструмент за демократију и људска права.