Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Четири милиона за Тврђава театар

 Данас је у Министарству културе у Београду потписан Протокол о суфинансирању програма активности фестивала "Тврђава театар".
Фестивал "Тврђава театар"

Овај Протокол се односи на период од 2010. до 2012 године и мотивисан је потребом да се финансијски, са четири милиона динара, подржи први амбијентални летњи фестивал у Србији.

Протокол о суфинансирању у Прес сали Министарства културе Србије потписали министар културе Србије, Небојша Брадић и директор фестивала, Драгољуб Мартић. Потписивању су присуствовали и градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, уметнички директор фестивала, Брана Лијешевић и заменик председника Савета фестивала, Слободан Шуљагић.

"  Уверени смо да ће овај фестивал, у наредним периодима, имати нове креативне подстицаје, који долазе из града Смедерева, толико и из целог културног и позоришног живота Србије и да ће и у наредном периоду доводити значајне позоришне трупе и институције из Европе и света. Као подстицај људима да дођу на место где се дешава дух стваралаштва, где је стваралаштво активно и управо повезивање између позоришне уметности и амбијента какав је смедеревска Тврђава, за нас изузетан споменик културе. Перспективно за нас је то једна номинација за листу светске културне баштине УНЕСКО-а, изузетно важан подстицај да ова Тврђава буде уважена и да,на неки начин буде основ за јединствени доживљај уметности, а то је могуће само уз спону између стваралаца, простора и публике. У том смислу очекујемо да ћемо и ове године имати задовољство да у августу месецу поздравимо квалитетне представе, публику у Смедереву и да ће глас са смедеревске тврђаве отићи далеко"- рекао је новинарима, након потисивања Протокола, министар Брадић.

Градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић се захвалио министру културе јер је и прошле године дао подршку овом фестивалу. Град Смедерево је заиста био домаћин током Тврђава Театарa, па је двадесетак хиљада људи видело овај фестивал. Деспот Ђурађ Бранковић је на истом месту, у Тврђави, био домаћин позоришним трупама, па је у овом амбијенту позоришни живот постојао пре више од пет векова. То грађане Смедерева обавезује да негују овај простор и да афирмишу га на најбољи могући начин. Оно што је рађено прошле године произвело је сатисфакцију оценом Министарства културе да је урађен добар посао и да је направљен корак у развоју културе на овом поднебљу. Градоначелник Смедерева је изразио и захвалност на ангажовању Виде Огњеновић као идејног творца фестивала, Бране Љешевић, Слободана Шуљагића и свих осталих који су испред локалне самоуправе заслужни за успех фестивала.

Своју захвалност Министарству културе Србије и министру, изразили су представници фестивала Тврђава театар, директор Драгољуб Мартић, Брана Лијешевић и Слободан Шуљагић.