... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


ДАНИ БРЕСКВЕ У ВОДЊУ

У суботу 28. јула у Водњу је одржана 7. по реду изложба воћа под називом Дани брескве. Изложбу воћа обишли су заменик градоначелника Бојан Теофиловић и чланови Градског већа Мирко Ђурић, Марија Живић и Миша Ивковић.


Заменик градоначелника Бојан Теофиловић обишао је излагаче и изразио задовољство овогодишњом изложбом.
- Ја сам седми пут на овој изложби и не пропуштам прилику да видим шта све вредне руке воћара села Водањ умеју да приреде. Све је на импресивном нивоу, а организатори су надмашили прошлогодишњу манифестацију, истакао је Теофиловић.
Члан Градског већа за пољопривреду Марија Живић каже да јој је драго што је ова манифестација заживела и што можемо да се похвалимо како производњом старих тако и нових сорти брескви, које су боље по квалитету и квантитету.
 - И поред лоших услова који су пратили производњу, успели смо да се представимо квалитетним плодовима како би постали конкурентнији на тржишту, истакао је председник савета МЗ Водањ  Предраг Милићевић.
Према његовим речима, због ниских температура у време цветања, а касније и суше, штета је око 50 одсто.
- Приноси се разликују од тога на коме се делу налазе засади, па имамо и воћњаке који су остали без рода. То је условило да цена буде 30 одсто већа у односу на прошлу годину и креће се од 50 до 70 динара. Трудимо се да омогућимо бољи пласман на нова тржишта и уведемо сорте које су траженије, објашњава Милићевић.
Произвођач из Водња Владимир Јовичић  истиче да на вишим деловима род није уништен, па ће моћи да се заради, каже произвођач из Водња Владимир Јовичић.
- Имам плантаже под противградним мрежама које се наводњавају, па су приноси знатно већи. Проблем је што произвођачи не користе антифриз за биљке који би их штитио од
јаких мразева. Цена је добра и требало би проширити засаде, увођењем нових сорти, које су веома тражене на домаћем и руском тржишту, истакао је Јовичић.