Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


ДОБИТНИЦИ СВЕТОСАВСКИХ ПРИЗНАЊА ЗА 2010. ГОДИНУ

 
СВЕТОСАВСКУ ПОВЕЉУ ДОБИЛИ СУ:

Позориште ПАТОС из Смедерева за 25 година рада, у коме је испољена
креативност аматера који су својом глумом исказивали неконвенционално позоришно трагалаштво у уметности.
          Сам назив позоришта ПАТОС је скраћеница која означава Покретни Алтернативни Театар Омладине Смедерева и потпуно оправдава свој назив.
           ПАТОС је настао као YU PUNK TEATAR захваљујући почетном ентузијазму покојног редитеља Бранислава Чубриловића и групе заљубљеника у позориште, како мећу запосленима у Дому културе у Смедереву ( данашњи Центар за културу ), тако и мећу младима у граду.
    Са овим позориштем радили су неки од највећих стваралаца српског и светског позоришта: Орасио Салинас ( Мексико ), Салваторе Трамаћере (Италија), Горан Завршник (Словенија), Марина Миливојевић Мађарев (  драматург Југословенског драмског позоришта , Београд)...
    Ови млади уметници су укључени и у усавршавања на пољу театра, у различитим земљама Европе, а данас окосницу чине Миљан Губеринић, Ана Пашти, Анђелка Вулић, Горан Галић, Бојан Васић и други.
    ПАТОС је добитник бројних награда у земљи и иностранству.

       Др Горан Тасић, доктор медицинских наука, специјалиста неурохирург. На пољу неурохирургије је постигао изузетне резултате у лечењу великог броја пацијената у земљи и иностранству. Код грађана Смедерева и околине ужива изузетан углед и поштовање које је стекао својим поступцима и залагањем за спашавање живота најтежих пацијената, без обзира на њихово социјално порекло и године живота.
    Каријеру лекара започео је у Здравственом центру Смедерево као лекар опште праксе. Од 1991.године ради у Клиничком центру Србије.
    Завршио је специјализацију из области неурохирургије, магистрирао и одбранио докторску дисертацију.Објавио је више стручних радова.
    Никада није заборавио Смедерево и Смедеревце.

    Мр Татјана Лазаревић Милошевић, професор српског језика и књижевности, магистар филолошких наука, писац и есејиста. Рођена је у Смедереву 1981.године, где је завршила основну школу и гимназију, у којој данас ради као професор. Дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду.
    Поезију је објављивала у бројним часописима и листовима; била је заступљена у неколиким зборницима поезије младих песника. Прилоге из методике наставе књижевности и језика објављивала је у стручним часописама за књижевност и језик. На више од 30 промоција књига говорила о њиховим књижевним и естетским вредностима; објављује књижевнокритичке приказе и осврте у листовима и часописима. Редовно учествује у књижевном и културном животу у Смедереву. Активно учествује у многим културно-просветним манифестацијама и акцијама Народне библиотеке Смедерево, које имају за циљ популаризацију културе читања.
    Члан је редакције часописа Mons Aureus који издаје Народна библиотека Смедерево. Ангажована је у организацији Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен. Од 2007.године члан је жирија Стиховизије, члан је жирија " Вечерњих новости" за доделу награде Меша Селимовић.


    Др Миодраг Степановић- Сица, професор у пензији, рођен 1938.године у Биновцу, основну и средњу школу завршио је у Смедереву, а Вишу педагошку школу и Факултет физичког васпитања у Београду. На овом факултету одбранио је магистарску тезу из методике наставе, а касније и докторат са темом из историје спорта Подунавља и Браничева.
    Он је свестрана спортска личност која је читав живот посветила спорту, развоју физичке културе и васпитавању младих. Поседује тренерске квалификације највишег степена: за рукомет, одбојку, тенис и пливање и судијске: за рукомет, одбојку и кошарку. Образовно- васпитни и научно- истраживачки рад др Миодрага Степановића траје дуже од пола века.
    Миодраг Степановић је објавио преко 30 оригиналних научних и стручних радова. Добитник је многобројних друштвених и спортских признања Србије и Смедерева.

    Милорад Дамњановић- Ћића, професор српскохрватског језика у пензији, рођен 1930.године у Дубони ( Младеновац ). Дугогодишњи просветни радник који је иза себе оставио признати траг у просвети. Гимназију је завршио у Смедереву, а све наставне школе у Београду. За 40 година рада био је учитељ, наставник, професор и директор осмогодишње школе и ангажован у културном и друштвеном животу.
    У Геронтолошкој подружници Смедерева члан је и секретар од њеног оснивања пре 15 година. Највећи је организатор приказивања својих разноврсних хобија за грађане Смедерева ( нумизматика, филателија, картографија...)
    И сада, као пензионер, активан је у Удружењу ратних добровољаца 1912- 1918.године, њихових потомака и поштовалаца Смедерево, у СУБНОР-у , Општинској организацији инвалида рада и Геронтолошком друштву Србије.


    Војин Коцић, рођен је у Смедереву 1990.године, где је класичну гитару почео да учи код професора Јовице Милошевића. У Београду је завршио средњу музичку школу „Јосип Славенски“, а сада је студент Факултета Музичке уметности у Београду.
    На националним такмичењима освојио је седам првих и специјалних награда. Посебно су запажени успеси на европским такмичењима за младе гитаристе, док је своје највеће успехе остварио на престижним интернационалним такмичењима без старосне границе.
    Одржао је преко тридесет солистичких концерата у земљи и иностранству, као и запажене концерте са најбољим српским оркестрима, а са само 13 година наступао је у Центру Сава са камерним оркестром „Атина Камерата“ из Атине.
    За постигнуте резултате награђен је Светосавском повељом Републике Србије за 2007.годину на иницијативу Министарства просвете и спорта, наградом „Београдски анђео“ и наградом Фонда за младе таленте Републике Србије у 2006.години. Због изузетних успеха у 2010.години, награђен је наградом фондације „Артлинк“као најперспективнији млади уметник у 2010.години.
    
    

НАГРАДУ ЗА СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ У 2010.ГОДИНИ ДОБИЛИ СУ:


   Димитрије Котур, рођен 1991.године у Смедереву. Школске 2009/10. године  завршио је IV разред природно-математичког смера Гимназије у Смедереву
    Носилац је дипломе "Вук Караџић", специјалних диплома из математике и физике, а био је проглашен и за ученика генерације.
    Током средњошколског школовања све четири године био је међу најбољима  на такмичењима:
    -из математике и физике  у организацији Министарства просвете ,          - на Српској математичкој олимпијади
    - био члан " Архимедесове" екипе на Републичким такмичењима из математике
    -на Смотри радова научног и уметничког стваралаштва учествовао је две године, из физике и математике
    Студент је I године Електротехничког факултета у Београду.


    Стефан Станковић, рођен 1991.године у Задру. Школске 2009/10.године    завршио је IV разред природно - математичког смера Гимназије у Смедереву
    Носилац је дипломе "Вук Караџић" и специјалних диплома из физике и информатике .
    Током средњошколског школовања био је међу најбољима на такмичењима:
    -из математике, физике и информатике  у организацији Министарства просвете
    - учествовао на Информатичкој олимпијади
    Студент је I године Електротехничког факултета у Београду.

    Алекса Станковић,  рођен је 1992. у Београду , до недавно ученик смедеревске Гимназије, сада матурант математичке гимназије у Београду, један je од шест српских средњошколаца који су ове године успели да положе пријемни испит на престижном Тринити колеџу на Кембриџу.

 Носилац је дипломе "Вук Караџић".
    Током средњошколског школовања учествовао је на такмичењима:
    -из математике, физике и информатике  у организацији Министарства просвете
    - био члан " Архимедесове" екипе на Републичким такмичењима из математике
    - на Српској информатичкој олимпијади
     -на  Информатичкој балканијади у Бугарској
    Сада је матурант математичке гимназије у Београду.