Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Дан белог штапа

Дан белог штапа

     Поводом међународног Дана слепих и слабовидих особа, у просторијама Градске управе Смедерево, одржан је округли сто. Чланови Савеза слепих прочитали су Проглас Савеза поводом Дана белог штапа. Уследило је  излагање на теме " Самостално кретање слепих у светлу новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима" и " Новине на тржишту помагала за кретање слепих", након чега је одржана и дискусија.

     Министар рада и социјалне политике је, поводом 15. октобра- Светског дана белог штапа, пустио у рад говорни семафор за помоћ слепим и слабовидим особама. Овај семафор, први овакав у нашем граду, постављен је на углу улица 17. октобра и Носилаца албанских споменица ( код Зелене пијаце).

Министар је истакао да би оно што пише у Законима и Стратегијама, требало да буде преточено у реалност, у свакодневном животу, пре свега, особа са инвалидитетом.

      Постављање говорног семафора у Смедереву, омогућило је Министарство рада и социјалне политике.

     Свечаности поводом пуштања у рад овог модерног семафора, поред Расима Љајића, присуствовали су и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, представници локалне самоуправе и представници Савеза слепих Србије.

 Градоначелник Умичевић је изразио задовољство зато што је Смедерево добило говорни семафор и захвалио се министру Љајићу и Министарству  рада и социјалне политике, на томе што воде рачуна и о другим градовима у Србији, а не само у Београду. Децентрализација власти представља  и децентрализацију услова живота особа са инвалидитетом, којих је у Смедереву регистрованих преко три хиљаде.

 Овом приликом ће најфреквентнија раскрсница у граду ће бити приступачнија слепим и слабовидим особама, које ће захваљујући овом семафору лакше обављати своје свакодневне потребе. Интеграција у нормалан живот је задатак за Владу Републике Србије, али и за локалну самоуправу Смедерева, која треба увек да помогне у реализацији оваквих пројеката, истакао је градоначелник Смедерева.

 У Смедереву ће до краја године бити постављен још један говорни семафор код Гимназије, чиме ће се олакшати кретање слабим и слабовидим особама.