Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Дан града


Дан града

Полагањем венаца на спомен плочу код Карађорђевог дуда и свечаном седницом Скупштине града, 21. новембра обележен је Дан Смедерева. На тај дан, након 346 година ропства, Смедерево је ослобођено од Турака. На Аранђеловдан пре 204 године Мухарем Гуша предао је по дудом кључеве града вожду Карађорђу.

Венце су у име локалне самоуправе положили градоначелник Предраг Умичевић и председник Скупштине Горо Реџић, представници Војске Србије и делегације Пожаревца, Удружења потомака ратника и представници СУБНОР-а.

" Данас смо овде да се захвалимо прецима који су нам омогућили да живимо као слободни људи, рекао је честитајући грађанима Дан града, градоначелник Предраг Умичевић и додао " на тај начин они су нас обавезали да водимо рачуна о овом граду, волимо га и негујемо. Ова коалиција на власти има обавезу да у овом кризном времену нађе исправан пут, да социјално одговорном политиком донесе спокојство грађанима, да ради да би овај град постао снажан, просперитетан и развијен. Ова локална самоуправа је на томе предано радила последнјих годину дана и мислим да резултате тог рада, веома добро примећују житељи Смедерева- рекао је Умичевић.

Свечана седница Скупштине града почела је химном Боже правде, након чега је минутом ћутања одата пошта патријарху српском Павлу. Председник Скупштине Горо Реџић је том приликом између осталог навео: " Данас, годину дана након прве свечане седнице Скупштине града одржане у част овог датума, можемо са пуно аргумената да се похвалимо постигнутим резултатима и то без обзира на објективне тешкоће које су кроз светску економску кризу задесиле и наш град али и цело човечанство. Они који познају обичан живот сиромаха, знају да без економске сигурности слобода не вреди много. Због економске кризе осећај личне сигурности грађанина оптерећен је и ми, којима је овај народ поклонио поверење, имамо обавезу да учинимо максималан напор да пронађемо праве путеве да поправимо његово осећање личне сигурности, рекао је Реџић и додао - " Скупштина је кроз 17 радних седница, поред статута, пословника, буџета и ребаланса буџета, донела бројне одлуке којима је омогућила изградњу инфраструктуре у свим деловима града, а доношењем одлука о изради бројних планова детаљне регулације створила перспективну основу за даљу изградњу и изградњу Смедерева.

Градоначелник Смедерева је уз видео презентацију информисао присутне о постигнутом у протеклих годину дана. Том приликом истакао је значај изградње Дворане Смедерево у којој су одигране утакмице у оквиру Универзијаде, затим отварање нове Основне школе Свети Сава, почетак изградње базена на локацији Спортски центар, санацију бројних улица међу којима је завршена улица Ђуре Даничића и отпочела реконструкција главног градског шеталишта - Ул.Краља Петра I Културни догађај, не само сезоне већ и целокупног културног живота Србије свакако је оснивање првог амбијеталног, међународног позоришног фестивала Тврђава театар у Смедереву, захваљујући којем је наш град био у центру пажње медија и целокупне јавности. " Иако је кризна година иза нас, Смедерево није стало, при чему су велики допринос дала јавна предузећа која су стручним радом омогућила да град, у претходном периоду нормално функционише али и да се развија, нагласио је градоначелник Предраг Умичевић.