Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Дан незаборава

Град Смедерево обележио je 72 године од Петојунске експлозије, једне од највећих трагедија у историји овог града. У знак сећања на овај догађај, установљен је Дан незаборава.

 

Смедерево је 5. јуна 1941. године задесила највећа трагедија у његовој дугој и богатој прошлости. Тога дана је, од експлозије муниције, депоноване у Смедеревској тврђави, погинуло неколико хиљада људи из Смедерева и околине. Узрок трагедије, као и тачан број настрадалих до данас није утврђен. Од силине експлозије две трећине зграда и кућа у Смедереву је било срушено или оштећено.

 

Сећање на 5. јун 1941. године почело је научним скупом у Градској управи. Професори Универзитета, студенти и гости говорили су о Смедереву у XX веку и о самој трагедији, а скуп су, у име локалне самоуправе, отворили председник и заменик Скупштине града, Бранче Стојановић и Богољуб Спасојевић.

 

Потом је одржан парастос жртвама у Спомен-костурници на Старом гробљу, где су положени венци, након чега је почела комеморација код Споменика 5. јун - звучним сигналом у 14 часова и 14 минута, када је 1941. године експлодирало складиште муниције и минутом ћутања.

 

Након полагања венаца представника локалне самоуправе, борачких удружења, политичких и невладиних организација, ученици Гимназије су одржали пригодан програм пред неколико стотина Смедереваца, а председник Скупштине града Бранче Стојановић, који је са замеником градоначелника Бојаном Теофиловићем положио венац, истакао је значај обележавања овог трагичног датума у историји Смедерева.

 

„Једна трећина становништва Града је нестала у експлозији. Овај ужасан датум ни до данас није помирио историчаре и савременике. Много је хипотеза о узроку несреће, али ниједна није поткрепљена са довољно доказа. Оно што јесте чињеница, то су људске жртве. То се не сме поновити, не сме се заборавити", истакао је Стојановић и изразио наду да ће шине, којима је и донет експлозив у Тврђаву, уз напоре Града, ускоро бити померене.

 

Стојановић је закључио да ћемо се са пијететом сећати жртава и црног четвртка, како је рекао, док је нашег града и житеља у њему.

 

Следеће место окупљања био је Музеј у Смедереву, где је постављена изложба фотографија.

 

Организацији манифестација поводом обележавања 72 године од експлозије у Смедеревској тврђави, придружило се Удружење "Културно наслеђе града Смедерева", које је 1. априла расписало ликовни и литерарни конкурс са темом Дан незаборава. Такође су у листу "Наш глас" објављене фељтон приче инспирисане страдањем људи у овој експлозији.

 

Свечана академија поводом обележавања Петојунске трагедије одржана је у Центру за културу, којој су присуствовали заменик градоначелника Бојан Теофиловић, председник и заменик председника Скупштине града, Бранче Стојановић и Богољуб Спасојевић. Том приликом је приказан кратки документарни филм аутора Душана Митровића и Велимира Младеновића, у продукцији удружења грађана КНГС, након чега су уручене споменице представницима Српског народног позоришта из Новог Сада, чијих је седамнаест чланова погинуло у експлозији, Гимназије у Смедереву, чији је 41 ученик страдао у овој несрећи и Железничке станице у Смедереву, где се догодила трагедија.

 

Током вечери, уручене су награде победницима ликовног и литерарног конкурса.