Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Дан победе – више од сећања

Полагањем венаца и свечаном седницом Градске организације СУБНОР-а, обележен је Дан победе над фашизмом


У Смедереву је одржана  свечана седница поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. Након химне, минутом ћутања одата је дужна пошта свим погинулим и преминулим борцима народно ослободилачког рата.
Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић обратио се присутнима као следбеницима велике идеје да се  на простору Србије односно екс југославије живи слободарски.
„ То је обавеза која је у историји препозната у Другом светском рату дала велике жртве. Много људи је дало свој живот, највредније што се има, да би на овим просторима данас могли слободно да живимо и стварамо и да покажемо какав народ уствари  јесмо. Девети мај је дан када је сломљена идеологија која је човека ставила у други план а једну ружну политику дигла у први, јер они који нису могли да владају собом желели су да владају другима“, нагласио је Умичевић.
 „Наш народ негује драгоцену особину да није освајачки, није народ који угњетава друге, већ живи у сагласју са другим народима. И у овом нашем граду 28 нација заједно, сложно живе и раде, подносе терете кризе. Окупили смо се да у сабратству обележимо овај дан и мислим да је то начин како да задужимо оне који ће доћи после нас да га обележавају, јер је 9. мај више од сећања, овај дан је опомена да се више никада на просторима Европе и света не деси нешто што је црна и мрачна идеологија која људске животе ставља у други план. И народно ослободилачка војска слободарског народа  је уз огромне жртве показала како може да се супротстави непријатељу, како може да се дигне глас и да се заштити и своје огњиште и свој народ. Нисмо били сами у том послу. Братска Русија је имала страховите губитке и данас обележава Дан победе као један од најважнијих историјских датума. Смедерево је имало значајне жртве и оне нас обавезују да својим наследнициума указујемо на њих. И 99. године када је једна сулуда идеја направила пометњу и унела страх на ове просторе, није поклоебала овај народ који је показао како може да се супротстави надмоћнијем непријетељу. Врата овог дома вазда ће бити отворена да се окупимо око овакве идеје, без обзира на националност и вероисповест, са јасном поруком да смо слободарски народ који вреднује човека и ставља га у први план, истакао је градоначелник Смедерева.


Скупу свечане седнице обратила се председница Градског одбора СУБНОР-а  Радмила Лукић.
 “Сви слободољубиви народи света данас обележавају 9. мај – 67. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату. Чине то храбро, поносно и достојанствено одајући заслужено признање својим прецима који су у првој половини 20. века извојевали највећу победу над мрачним силама фашистичких освајача и тиме демократији и цивилизацији омогућили даљи пут ка прогресу и миру међу народима, рекла је Радмила Лукић подсетивши присутне на велике жртве и разарања у Другом светском рату.
“Нисмо заборавили и са поносом и поштовањем сећамо се херојства наших бораца који нису преживели и дочекали слободу и наших предака из претходних ратова и буна.
Посебно признање, поштовање и захвалност заслужује 305.000  часних синова и кћери нашег народа који су у тој надчовечанској, хероској народноослободилачкој борби јуначки пали и своје драгоцене животе уградили у победу над фашизмом, истакла је Радмила Лукић честитајући свима Дан победе.


У програму обележавања 67година од победе над фашизмом учествовале су ученице Музичке школе “Коста Манојловић” – Одеск за српско традиционално певање.
Потом су у Парку три хероја, на спомен обележје жртвама НАТО агресије и Споменик српском ратрнику, венце положиле делегације града Смедерева, Градског одбора СПС-а, НОР-а и других борачких удружења.