Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању обележен је у недељу комеморативним окупљањем код споменика ратницима палим у НАТО агресији 1999.године и полагањем венаца.

 

Почасни вод Војске Србије, састављен од 20 војника са лаким наоружањем, први пут је присуствовао у Смедереву обележавању сећања на страдале у НАТО агресији.

 

Обележавање 14.године од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију почело је минутом ћутања, којим су присутни одали пошту страдалима у НАТО бомбардовању.

 

Поводом Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању венце су положили градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Бранче Стојановић, у име градског руководстава.

 

Венце су положиле и делегације Војске Србије - Команда гарнизона Пожаревац, породице палих жртава, Градског одбора СПС - а Смедерево, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Смедерево, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912 - 1918. и Покрета социјалиста Србије.

 

Пуковник Душко Шљиванчанин командант Гарнизона Пожаревац, у обраћању, поред осталог је рекао:

 

„Данас се навршава 14 година велике туге и бола за нашим најмилијима – 14 година велике неправде која нам је нанесена као народу, држави и нацији, 14 година скрнављења наше културне баштине и гробова наших предака, 14 година велике патње, понижења, прогона и страдања наших сународника на простору КиМ. Данас на овом месту, као и многим местима широм Србије и дијаспоре, по српским и хришћанским обичајима, на гробљима, споменицима, храмовима и црквама, палимо свеће, оплакујемо наше најмилије, одајемо почаст и молимо се за душе бораца са Кошара, Ђеравице, Паштрика, Коритника и свих оних који се приклонише царску небеском и својом крвљу натопише свету косовску земљу. Данас је дан да их се сетимо и поменемо све наше мученике и нашу Милицу Ракић, чији је лик осликан ореолом свете мученице на неколико манастира и цркава у Србији и иностранству.“

 

Комеморативном окупљању, поред многобројних грађана, присуствовали су заменик и помоћници градоначелника, као и чланови Градског већа.

 

Поводом 14.годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије у Народној библиотеци Смедерево у понедељак, 25.марта биће отворена изложба “Да се не заборави”.

 

Изложба се традиционално организује овим поводом и представља избор из фондова Позајмног, Завичајног и Научног одељења и презентује грађу која сведочи о бомбардовању Смедерева за време агресије НАТО пакта 1999. године.

 

Поред монографских публикација и периодике, биће представљен и део фотодокументације из фонда некњижне грађе Завичајног одељења, као и електронски извори који представљају  збирку материјала  о страдању цивила и оштећењу инфраструктуре.

 

Изложба “Да се не заборави” биће отворена на Позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево до 31. марта.