Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Данас је Светски дан Рома

Светски дан Рома, 8. април, обележава се у нашој земљи и широм планете организовањем различитих манифестација. Оне пружају могућност зближавања свих нас са ромским народом преко дружења са њима, упознавања њихове историје, културе, обичаја и прилику да наше суграђане Роме саслушамо и сазнамо шта их мучи, а потом да сагледамо како им све можемо помоћи у оквиру својих надлежности и могућности.

 

Према актуелним статистичким подацима, у Смедереву живи 21 национална мањина, а најбројнија је, после српске, заједница Рома са 2.369 припадника, што је више од 60 одсто несрпске популације. Према евиденцији ромских удружења Рома има око 7.500, а према Стратегији социјалне заштите града Смедерева Рома има око 17.000. Из наведених података се види да је у Смедереву, као и у већини других места у Србији, присутан проблем евидентирања ове националне мањине.

 

У Смедереву највећи део Рома живи у следећим градским подручјима - насеље Мали кривак, насеље Убилци, Ковачићево, Царина, као и у сеоским подручјима - село Враново, Осипаоница, Лугавчина, Михајловац, Сараорци. Неки од података који указују на положај Рома су и да у Смедереву живи и око 250 интерно расељених Рома са Косова, да је око 90% Рома у Смедереву функционално неписмено, да средњу и високу школу похађају само 53 особе и да материјално обезбеђење породице прима око 300 породица.

 

Лоша образовна структура и висока незапосленост карактеришу највећи део популације Рома у Смедереву. Како би побољшао положај Рома град Смедерево је усвојио ЛАП за побољшање положаја Рома у граду Смедереву 2009-2013.године из  области здравства, запошљавања, становања, образовања, културе и информисања..

 

Град Смедерево је такође реализовао пројекте који су за циљ имали побољшање положаја rомске националне мањине. Смедерево је као један од 56 градова у Србији,  априла 2011.године, кренуло у реализацију пројекта Пружање унапређених услуга на локалном нивоу - ДИЛС, који реализује Влада Републике Србије, Министарство просвете и науке, средствима Светске банке - иеђународне банке за обнову И развој, ИБРД зајам број 7510 YФ као И РЕФ (Ромски едукативни фонд из Мђјарске).

 

На основу дела реализованих активности које су предвиђене програмом, Град Смедерево је предложен за Пример добре праксе. Како би се допринело побољшању положаја Рома, Град Смедерево је реализовао низ пројекта из области које су Локалним ационим планом препознате као приоритетне.

 

Одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома донета је на Првом светском конгресу Рома, који је одржан у Лондону од 4. до 8. априла 1977. године. Тада је усвојен заједнички назив народа – Роми, што на ромском језику значи човек.

Касније је основана Међународна унија Рома која је донела одлуку да ромска застава буде плаво-зелена са точком у средини и да сви дијалекти ромског језика буду равноправни. Као химна је изабрана песма „Ђелем, ђелем“.

Декада Рома (2005-2015.год.) установљена је на међународном нивоу. Њен циљ је пружање помоћи Ромима, поред осталог, и афирмативним акцијама у области здравства, образовања, запошљавања и становања. Србија је потписница ове иницијативе од самог почетка- од 2005. године.