Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Дани Милутина Миланковића

У оквиру привредно-туристичке манифестације "Смедеревска јесен" у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у понедељак су отворени "Дани Милутина Миланковића" и трајаће до 19. септембра.

 

Уводну и поздравну реч дао је мр Боривоје Јаношевић, директор Центра, а потом је мр Славко Максимовић, председник Удружења "Милутин Миланковић", у краћем обраћању упознао присутне са радом и циљевима овог удружења и започео причу о једном од наших највећих научника...

 

Након председникове беседе, присутни су упознати са мање познатим детаљима из биографије Милутина Миланковића, као и са неким његовим запажањима, размишљањима, идејама, анегдотама из живота.

 

Милутин Миланковић је био велики научник, али и узвишени стваралац чији пут кроз васиону и векове стреми много даље од одредишта научне мисли.

 

Припада таквим научницима који успостављају свет у мислима, склоповима и односима, јер се он заправо бавио питањима која, према сведочанству најстаријих записа древних народа, чине праоснов сваке културе - законима осунчавања, сменом годишњих доба и утврђивањем поузданог календара.

 

Ко је Милутин Миланковић, шта је открио, по чему је његов допринос науци тако велик да се с његовим именом установљава медаља за врхунске домете у науци, а Месец и Марс на својим атласима уписују његово име? Шта га је толико издигло у храму науке, чиме се његово дело опире забораву, и зашто се, како време пролази, о њему све више говори?

 

Својим радом градио је видљиве и невидљиве мостове, као „вечиту и вечно незасићену људску жељу да се повеже, измири и споји све што искрсне пред нашим духом, очима и ногама, да не буде дељења, противности и растанка". У наукама спајао је веома удаљене области, као што су астрономија и геологија у јединствену математичку теорију која је дала праве одговоре на целину планетарне димензије судбине природе и човека. Све што је радио заправо је спона.

 

Рођен између Истока и Запада, школован на Западу, вратио се на Исток где је радио и умро. Спојио је својим радом научну културу Запада и дубоку мистерију православља израђујући календар, који је постао највиши склад људских ствари са космичким захтевима. Спојио је Земљу и Небо, утврђујући својом науком да се узроци земаљских догађаја морају тражити у законима који владају небом.

 

После одгледана два краћа филма и низа фотографија, учесницима програма се обратио Миодраг Митровић, члан организационог одбора "Смедеревске јесени", изразивши између осталог задовољство што се један овакав догађај одвија баш у простору Регионалног центра.

 

Пре обиласка постављене изложбе присутни су имали прилику да одгледају филм о животу Милутина Миланковића, уз напомену да се у наредна три дана у Центру одржавају пројекције филма "Путник кроз васиону и векове", и то у уторак, 17. и среду 18. септембра од 10,00 и 13,00 часова и у четвртак, 19. септембра од 18,00 часова.

 

Улаз је бесплатан.