Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Деца могу све што желе

Више од шест стотина малишана игром и песмом опростило се од вртића

Деца могу све што желе, крилатица је овогодишње Завршне свечаности смедеревских предшколаца.
Шта све деца могу, заједно са својим васпитачима, Смедеревци су имали прилику да виде у среду 06. јуна када је одржана традиционална манифестација којом се предшколци испраћају у први разред. На овогодишњој Завршној свечаности у организацији Установе за предшколско васпитање и образовање ''Наша радост'' Смедерево, учествовало је 620 –оро деце и 40 васпитача. Новина у промовисању Посебних програма који се реализују у Установи је извођење јавних часова појединих програма на отвореном.
 Намера нам је била да се, уважавајући основне принципе отвореног система васпитања, ''отварамо'' према породици и локалној заједници и да различите начине учења, сазнавања и живљења деце и одраслих учинимо видљивијим. Реч је заправо о следећим програмима: Растимо уз плес, Спортико Змај, Енглеско забавиште и Музичко забавиште, нагласила је Мирјана Ћосић директорка Предшколске установе Наша радост Смедерево.
На великој сцени Центра за културу своје место проналазили су неустрашиви принчеви и мале принцезе у борби против великог црвеног змаја, кловнови са необичним  „балон креацијама“, звончице од којих је свака имала свог Петра Пана, породица медведића коме се не мили спавање, бубамаре, пчелице, жабице које су плесале на киши, Египћани, Индијанци, Ирци који су показали како изгледа срећни плес, и остале наше мазе и Лазе који су  подсетили одрасле на заједничке радости и праве животне вредности другарство, игру и љубав, истакла је Даница Симић стручни сарадник-педагог у ПУ Наша радост
Јавни час Енглеског забавишта одржан је први пут у Центру за културу. У три термина певало је и говорило на енглеском језику око 300 деце предшколског узраста. У организацији јавног наступа и стварању програма учествовало је 11 васпитача.
Програм који се низ година реализује у Установи јесте Спортико Змај. Иако је планирано да се спортске игре и активности одрже на Тргу, временски услови су одредили да се 190-оро деце и њихови родитељи и васпитачи преселе у право спортско окружење – балон на Спортском центру. Утисци деце, родитеља и осталих учесника су више него позитивни. Установа велики значај придаје грађењу здравог животног стила, те се осим неговања спортског духа у оквиру редовног васпитно-образовног рада и у оквиру сарадње са Фудбалским  савезом Србије – сектор за базични фудбал Смедерево, велики значај придаје и здравој и правилној исхрани. У претходном периоду, око 70 родитеља из свих објеката наше Установе имало је прилику да посети објекат ''Пчелица'' у коме се налази централна кухиња, сазна о новом апарату који се користи за припрему хране – конвектомату и испроба различита јела и посластице која њихова деца имају прилике свакодневно да конзумирају.
Оно што је обележило почетак јуна када је реч о градским дешавањима, јесте учешће деце, родитеља и васпитача на Тргу у оквиру обележавања јавног часа програма „Растимо уз плес“. Занимљиво је да је истог дана, 01. јуна у 18,00 часова овај програм реализован у још 15-ак градова Србије.
Дечја плесна музика, идентичне кореографије и разноврсни костими преплавили су градски Трг. Било је весело и разиграно као у кошници. Интересантно је било видети родитеље који су заједно са својом децом плесали уз нумеру ''Пачји плес''. Заједнички настипи много значе, сматрају  васпитачи.
„Деца могу све што желе“. У Установи за предшколско васпитање и образовање деце ''Наша радост'' Смедерево стручне снаге и рад васпитног особља усмерени су ка остваривању циља да свако дете уради оно што може, што је и мото којим се руководе запослени у Предшколској установи у раду са најмлађим Смедеревцима.