У селу Липе одата почаст палим херојима Бијенална награда - Јагошу Марковићу Александру Берчеку - награда за животно дело „НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“ Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево


Деца се дружила са Владе Дивцем током Еко олимпијаде

“ЕкОлимпијада Србије” је пројекат који Олимпијски комитет Србије реализује у сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања, а уз подршку фонда Олимпијске солидарности МОК (кроз програм Спорт и животна средина) и спонзора ОКС, компаније Мерцатор С и Војвођанске банке.
“ЕкОлимпијада” је манифестација која је намењена пре свега деци и младима. Они својим учешћем у многим спортским, едукативним, културним и еколошким радионицама имају прилику да кроз игру и дружење науче бешто више о историји олимпијског покрета, да развијају олимпијски дух, упознају праве олимпијске вредности и науче о важност очувања животне средине.
У Смедереву је ова манифестација одржана 20. октобра. Деца су поред свих активности имали и пилику да се друже са кошаркашком легендом, председником Олимписјког комитета Србије, Владе Дивцем.

У поруци упућеној учесницима радионица, председник ОКС, Владе Дивац је рекао: “Од вас очекујемо да будете амбасадори и промотери Олимпијског покрета у Србији и да свим вашим другарима, али и родитељима, браћи, сестрама и комшијама пренесете оно што ћете чути и научити учествујући на ЕкОлимпијади. Уз вашу помоћ, удруженим снагама, можемо да учинимо наше друштво бољим, а земљу лепшом и чистијом.”
На Тргу је са почетком у 13 часова одржано 5 радионица. Деца су научила да направе медаље, пехаре, да певају химну, важност рециклаже и многих других вредности. То тзв. ЕкОлимпијско игралиште је низ интерактивних и едукативних радионица намењених деци од 7-12 година, кроз које се представља еволуција Олимпијског игралишта са акцентом на једну одосновних олимпијских вредности, очување природе односно заштиту животне средине.
У радионицама су учествовала деца од првог до шестог разреда из основних школа др Јован Цвијић, Бранко Радичевић и Димитрије Давидовић.

 На отварању су децу и све присутне поздравили Владе Дивац и представници локалне самоуправе, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине Бранче Стојановић и члан ГВ за спорт, Ненад Максић.

У згради Гу је након церемоније отварања, организован пријем за овог великана српске и светске кошарке. Осим што је познат у домену спорта, Владе Дивац и његова супруга баве се и хуманитарним радом, а наш град са њиховом организацијом ХОД има одличну сарадњу.

ОШ др Јован Цвијић била је школа домаћин. У амфитеатру ове школе одржане су Арктос радионице у којима је учествовало 90 ученика седмог и осмог разреда. Иначе,  Арктос  је програм који развија Европска спортска невладина организација, а односи се на едукацију деце у борби против сваке врсте дискриминације.

На Тргу је, као завршница одржана мини церемонија затварања Олимпијских игара, а након тога и турнир у малом фудбалу. Школе, учеснице Еко олимпијаде, добиле су фудбалске лопте.