Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Деца се дружила са Владе Дивцем током Еко олимпијаде

“ЕкОлимпијада Србије” је пројекат који Олимпијски комитет Србије реализује у сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања, а уз подршку фонда Олимпијске солидарности МОК (кроз програм Спорт и животна средина) и спонзора ОКС, компаније Мерцатор С и Војвођанске банке.
“ЕкОлимпијада” је манифестација која је намењена пре свега деци и младима. Они својим учешћем у многим спортским, едукативним, културним и еколошким радионицама имају прилику да кроз игру и дружење науче бешто више о историји олимпијског покрета, да развијају олимпијски дух, упознају праве олимпијске вредности и науче о важност очувања животне средине.
У Смедереву је ова манифестација одржана 20. октобра. Деца су поред свих активности имали и пилику да се друже са кошаркашком легендом, председником Олимписјког комитета Србије, Владе Дивцем.

У поруци упућеној учесницима радионица, председник ОКС, Владе Дивац је рекао: “Од вас очекујемо да будете амбасадори и промотери Олимпијског покрета у Србији и да свим вашим другарима, али и родитељима, браћи, сестрама и комшијама пренесете оно што ћете чути и научити учествујући на ЕкОлимпијади. Уз вашу помоћ, удруженим снагама, можемо да учинимо наше друштво бољим, а земљу лепшом и чистијом.”
На Тргу је са почетком у 13 часова одржано 5 радионица. Деца су научила да направе медаље, пехаре, да певају химну, важност рециклаже и многих других вредности. То тзв. ЕкОлимпијско игралиште је низ интерактивних и едукативних радионица намењених деци од 7-12 година, кроз које се представља еволуција Олимпијског игралишта са акцентом на једну одосновних олимпијских вредности, очување природе односно заштиту животне средине.
У радионицама су учествовала деца од првог до шестог разреда из основних школа др Јован Цвијић, Бранко Радичевић и Димитрије Давидовић.

 На отварању су децу и све присутне поздравили Владе Дивац и представници локалне самоуправе, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине Бранче Стојановић и члан ГВ за спорт, Ненад Максић.

У згради Гу је након церемоније отварања, организован пријем за овог великана српске и светске кошарке. Осим што је познат у домену спорта, Владе Дивац и његова супруга баве се и хуманитарним радом, а наш град са њиховом организацијом ХОД има одличну сарадњу.

ОШ др Јован Цвијић била је школа домаћин. У амфитеатру ове школе одржане су Арктос радионице у којима је учествовало 90 ученика седмог и осмог разреда. Иначе,  Арктос  је програм који развија Европска спортска невладина организација, а односи се на едукацију деце у борби против сваке врсте дискриминације.

На Тргу је, као завршница одржана мини церемонија затварања Олимпијских игара, а након тога и турнир у малом фудбалу. Школе, учеснице Еко олимпијаде, добиле су фудбалске лопте.