Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Делегација Амбасаде Израела у Смедереву

На позив Ђачког парламента, представници израелске Амбасаде посетили Смедерево.

     У оквиру сарадње коју имамо  са Градском управом и Библиотеком, у име градског Ђачког парламента, захвалио бих се управи града на подршци коју нам пружа. У госте су нам дошли представници Амбасаде Израела. Данас су ту  заменик Амбасадора Израела, Ејал Наор са сарадницима, представници Градске управе Бојан Теофиловић помоћник градоначелника за локалну самоуправу, Миша Ивковић члан Градског већа за образовање, као и представници школе домаћина, директорка Драгица Голубовић и ученице  Ана и Ирена. Да вас упознамо са разлозима ове посете. Имамо идеју да продубимо постојећу сарадњу, јер је нама који радимо у образовању у интересу да са различитих нивоа из различитих делова света, обогатимо едукацију и самим тим  фонд знања наших ученика, рекао је поздрављајући присутне професор географије Борис Здравковић, координатор Ђачког парламента у Смедереву, на чију иницијативу је организована посета.

Имали смо презентацију где смо од господина Наора имали прилику да чујемо  више о култри, обичајима, историјском богатству, економији, привреди, и оно што нас је највише занимало, о образовању, истакла је Драгица Голубовић, директорка ОШ „Јован Цвијић“. Наши ученици добро знају енглески језик, тако да им преводилац није био потребан, постављали су питања и показали велико интереовање за израелску културу и образовање, с поносом прича директорка.
Ђачки парламент је пионирски подухват у Србији и ради са много труда и ентузијазма. Као виши постдипломац Факултета политичких наука имао сам радове на тему Израела, тако да познајем добро историју и новију историју државе Израел, рекао је Бојан Теофиловић помоћник градоначелника за локалну самоуправу. Због тога са много поштовања гледам према Израелу и његовом народу. Сигуран сам да ће ово бити само први кораци успешне сарадње.

Члан Градског већа за образовање Миша Ивковић, поздрављајући уважене госте захвалио се посебно нашим ученицима, без чије иницијативе не би дошло до данашњег сусрета. Имам велико поштовање према држави Израел и сигуран сам да је ово само почетак успешне сарадерње локалне самоуправе и Ђачког парламента са представницима Амбасаде Израела, каже Ивковић. И раније су Израелци помагали српске школе тако да верујемо да помоћ неће изостати. Реч је о интерактивним таблама и мултимедијалним учионицама које би допринеле даљем усавршавању наставног програма.

Други секретар Амбасаде Израела, заменик шефа мисије Еjал Наор (Eyal Naor) захвалио се школи, професорима и посебно паметним и насмејаним лицима будућих генерација Србије. Амбасада Израела и држава Израел су веома добри пријатељи Србије. Идеал нашег посла, као дипломата, је да путујемо и упознајемо народ Србије. После две године упознавања људи свих узраста а углавном дружећи се са ученицима и младим  људима, као пријатељ Србије, могу да вам кажем да ваша будућност изгледа блиставо. Израел је једна од водећих земаља на многим пољима у технологији, високој технологији, пољопривреди, науци, образовању али чак и тако имамо много да учимо од народа Србије о крактеру, радозналости и отворености. То је нешто што лично доживљавам на својим путовањима и приликом оваквих посета. Посета Смедереву је једна од оних у којима сам највише уживао, рекао је Наор и захвалио се на позиву, на топлој веома српској добродошлици. Израел је отворен за Србију. Врло смо добро и пријатељски настројене земље и желимо да сарађујемо на свим пољима за бољу будућност обе земље. „Хвала лепо“, рекао је Наор на српском језику.

     Почаствовани смо што је неко тако важан дошао баш у нашу школу. Ученици који су присуствовали презентацији одушевљени су Вама и Израелом. Када би требало да одлуче у коју земљу да отпутују, то би дефинитивно био Израел, пре свега због поштовања различитости међу људима што је нама јако битно. Сви  смо ми једнаки. Деца која имају разлике се јако брину како ће други да их прихвате, то је велики проблем за њих. Требало би да знају да постоји земља у којој ће их прихвати као све остале, рекла је Ана Томић, ученица ОШ „Јован Цвијић“, додајући да јесу важне привреда и технологија али да су људске вредности дефинитивно најбитније.
Изјаву да би волела да се уда за Израелца, присутни су пропратили аплаузом, док је Ејал Ноар прокоментарисао – био сам у праву када сам рекао да Србија има блиставу будућност.

Представници израелске Амбасаде нису крили одушевљење након посте Музеју, Библиотеци и Тврђави. Отишли су уз обећање да ће ускоро поново бити гости Смедерева.