Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Делегација Church World Service организације посетила Смедерево

Висока делегација Church World Service (CWS) организације посетила је у уторак Смедерево, упознала се са резултатима помоћи коју је пружала у претходном периоду и најавила наставак сарадње на плану заштите социјално угрожених категорија.

 

За госте је организован пријем у Градској управи у Смедереву, где су их дочекали заменик градоначелника Бојан Теофиловић, помоћник градоначелника за здравство и социјалну заштиту др Весна јеремић Драгојевић и члан Градског већа задужен за ресор здравства др Ивица Јевтић.

 

Регионални директор CWS -а Берт Маршал, са директорима и координаторима за проналажење фондова ове хуманитарне организације у САД-у, први пут су у уторак боравили у Смедереву и упознали се са постигнућима у различитим областима социјалне помоћи, не кријући задовољство ониме што су видели.

 

"Моја очекивања су превазиђена. Припремам се за овај пут годину и по дана, а на основу онога што сам видео и чуо данас, мислим да је ово један од најбољих примера које CWS имплементира у свету. Веома сам импресиониран приступом који се користи за сарадњу са другим партнерима и организацијама. Посао који је овде одрађен, поклапа се са мисијом и циљевима CWS-а на глобалном плану", изјавио је Берт Маршал.

 

Пре свега, у погледу одрживе агрикултуре, нутриције и сигурности хране, омогућавању да угрожене категорије имају чисту пијаћу воду и услуге које се чине рањивој популацији, нагласио је Маршал.

 

Регионални кординатор CWS-а за Европу, Витали Ворона, поред осталих планова, наговестио је могућност помоћи, ове и других организација, у проналажењу одрживости Сигурне куће у Смедереву, која се у овом тренутку финансира искључиво буџетским средствима Града Смедерева.

 

"Није битан новац, важна је жеља да још нешто заједно урадимо. Ми ћемо се потрудити да Сигурна кућа у Смедереву настави да живи, то је један од наших циљева. Јуче смо разговарали са представницима Амбасаде САД-а у Србији, који су такође забринути и заједно ћемо пронаћи неко решење, уз помоћ и неких других организација. Верујем да ће кућа наставити свој рад", рекао је  Ворона.

 

Током посете Смедереву, делегација CWS-а обишла је једну ромску породицу у насељу Мали кривак, у којој је троје деце укључено у програм инклузије Рома, дечји вртић на Папазовцу, где се већ 4 године спроводи програм инклузије, Сигурну кућу у којој су жртве породичног насеља из овог региона и Дом Црвеног крста у Малој Крсни, где се свакодневно припрема 1.100 оброка за потребе Народне кухиње и 270 оброка за избеглички камп у Радинцу.

 

На крају једнодневне посете, висока делегација CWS-а обишла је репрезентативни средњевековни град Ђурђа Бранковића из 15.века.