Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Дијаспора у Смедереву

 
У Великој сали Скупштине града Смедерева, одржана је конференција Регионалних привредних комора и Канцеларија за дијаспору Републике Србије, у организацији Привредне коморе Србије и Канцеларије за дијаспору Смедерево. Овој конференцији присуствовали су помоћник министра за дијаспору, Ђорђе Прстојевић, руководилац Привредне коморе Србије, Анка Војводић, представници амбасаде Румуније, представници дијаспоре из Ирака, Немачке, Шведске, Грчке,  експерти за миграције и успешни привредници.
Присутнима се обратио градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић који је упознао госте са културним и добрим географским одликама града, положају на коридорима седам и десет као значајним предностима за улагање и најважнијим инвестиционим подухватима у којима је страни капитал имао значајан удео.

" Најважније за грађане Србије и грађане Смедерева је прављење доброг амбијента за људе који желе да инвестирају. Оно што покушавамо да вратимо је и сорта вина која носи име по овом граду. Жеља нам је  да поред шпорета по коме смо препознатљиви поново буде актуелна и сорта вина "Смедеревка", да га након нестанка предузећа "Годомин" са привредне сцене, вратимо помоћу приватних винарија које успешно раде. То је оно што Смедерево нуди у овом тренутку, уз нешто више од три и по хиљаде малих и средњих предузећа  и пољопривреду која је протекле године са више од двадесет хиљада тона готових производа, само у домену воћарства, наступила успешно на руском тржишту"- истакао је Умичевић.

У име министарства за дијаспору, обратио се Ђорђе Прстојевић, помоћник министра, који је изразио жељу да ова конференција буде почетак сарадње Министарства за дијаспору, локалне самоуправе и Привредне коморе Србије у циљу привлачења инвестиција. Преко пет милијарди девизних дознака годишње улази у Србију, што представља огроман потенцијал који треба да се искористи за отварање нових радних места и покретање производње. Министарство за дијаспору информише људе преко шеснаест центара за дијаспору, а циљ је да се у наредном периоду укључе и млади из дијаспоре који раде у мултинационалним компанијама и помогну отварање нових радних места у Србији.

Домаћин конференције, Драгиша Јовановић, координатор Канцеларије за дијаспору Смедерева, позвао је затим и анку Војводић из Привредне коморе Србије, представницу румунске амбасаде и Сабаха Ал Зубеидија, члана управног одбора ирачке дијаспоре, да се представе и поделе своје мишљење са присутнима. Након њиховог излагања, приступило се прављењу оквира за стратегију према којој ће бити урађена и деклерација за дијаспору.