Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Директорка Републичке агенције за становање обишла Смедерево

Директорка Републичке агенције за становање Маја Лакићевић посетила је данас локацију Виногради-нови град, у циљу детаљног информисања поводом будуће изградње 150 станова за социјално становање у Смедереву.

"Финишира се стање документације ка кредитору, очекујемо коначно одобрење свих финансијских докумената и уговора до 15-20. септембра. Републичка агенција ће комплетирати документацију до краја месеца. Изванредни су утисци у Смедереву, знали смо и раније да је Смедерево спремно и чека да цео пројекат крене. Ако све буде како смо планирали, радови би требало да се отворе почетком градилишне сезоне у фебруару, марту", рекла је директорка Лакићевић.

У оквиру програма изградње станова за социјално становање на нивоу Републике Србије, којим је предвиђена изградња о 1.700 станова, град Смедерево је конкурисао за 150 станова - 100 за продају под непрофитним условима и 50 за давање у закуп под повлашћеним условима.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић поновио је одлучност локалне самоуправе да се овај пројекат спроведе у целости.

"Нова Влада, нови министар и град Смедерево апсолутно стоје иза овог пројекта, уосталом изградња путне инфраструктуре, која је у току, то и доказује. Мислим да је најважније за наше суграђане да могу под повољним условима и на дужи рок да реше стамбено питање. Руководство града Смедерева ће подржати ову акцију и надам се да ћемо почетком грађевинске сезоне овде имати градилиште", нагласио је Стојановић.

Планирана изградња је на локацији Виногради-нови град, за коју су одрађене све парцелације и инфраструктура - тренутно је у изградњи приступни пут, а урађена је канализациона и водоводна мрежа.

"Крајем месеца очекује се потписивање анекса уговора, пошто је уговор раније потписан, а почетком септембра могли би да очекујемо да нам Републичка агенција за социјално становање, Банка за развој Савета Европе (СЕ) и надлежно министарство дају сигнал на расписивање тендера за архитектонско-урбанистичко решење", рекао је вршилац дужности директора ЈП Градска стамбена агенција Зоран Здравковић.

Према Здравковићевим речима, цене су на доњој граници - рачуна се цена коштања изградње и минимална цена инфраструктурног опремања.

"Крајња цена не би смела да пређе 550 евра по метру квадратном. Овакву цену нам је омогућила сагласност Министарства финансија да на средства Банке за развој СЕ, будемо ослобођени плаћања ПДВ-а, што износи 11 процената смањења укупне цене", нагласио је Здравковић.

Отплата кредита Градске стамбене агенције, односно, крајњих корисника била би омогућена на 26 година, уз учешће од 10 процената.

Здравковић је изразио очекивање да би радови на изградњи станова у све три ламеле могли
да почну већ почетком наредне грађевинске сезоне, уколико се претходна процедура уради у року и обезбеде кредитна средства.

Пре данашњег обиласка локације, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић организовала је пријем за директорку Републичке агенције за становање Мају Лакићевић и изразила одлучност града Смедерева на решавању стамбених потреба грађана Смедерева под повлашћеним условима.