Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Доктори кловнови


 

Град Смедерево у сарадњи са медијском кућом Б 92  угостио је јуче "Докторе кловнове". Продаја црвених кловновских носића почела је 24. децембра у Винском граду и на Тргу код фонтане. Куповином носића по цени од 100 динара грађани помажу реализацију хуманитарних акција које се финансирају из Фонда Б92. У програму су учествовали  васпитачи и малишани ПУ Наша радост и корисници Дневног боравка Сунце.

 

     Доктори кловнови су се готово два сата дружили са корисницима Дневног боравка Сунце (МНРО- друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама). На тргу су организовали несвакидашњи програм са малишанима из смедеревских вртића а затим су посетити најмлађе пацијенте на Дечјем одељењу Здравственог центра Свети Лука у Смедереву.

 

      Дружењу  у Винском граду придружило се градско руководство. Црвене носиће нису само носили најмлађи и њихови родитељи већ и градоначелник Смедерева - Предраг Умичевић и његова заменица др Јасна аврамовић. Са "докторима" и њиховим малим пацијентима дружили су се такође помоћници градоначелника Ирена Кунић, Зоран Ивановић, Бојан Теофиловић и чланови Градског већа, др Весна Јеремић Драгојевић и Миша Ивковић.

 

    У Винском граду у  8 аутентичних бачви посетиоци могу купити квалитетна домаћа смедеревска вина и ракије. У сусрет новогодишњим празницима једна од "кућица"  опредељена је за продају дечјих рукотворина. Поред маштовитих, уникатних дечјих радова који се могу сматрати уметничким делима, грађани ће овде и наредних дана моћи да купе кловновске носиће.


КО СУ ДОКТОРИ КЛОВНОВИ?

    Доктори Кловнови нису забављачи. Њихов једини циљ је умањење трауме од боравка у болници. Све сто доктори раде има везе са децијим контактом са правим лекарима. Не охрабрује се кловновско понасање, вец докторско-кловновско понасање. На пример: мерење температуре метром, узимање узорка прасине за главе и слицне процедуре које наизглед немају везе са медицинским процедурама, али су скривено у директној вези.

 

    Једини циљ посета Доктора Кловнова деци је умањење трауме од правих доктора. Са посетама спроведеним у децијим болницама примецен је дистанциран однос лекара од својих малих пацијената. Са таквом атмосфером (поготову на децијим одељењима), где постоји јасна ситуација и проткол који је поприлицно ригидан (дневна рутина) Доктори Кловнови играју изузетно вазну улогу. Родитељи који бораве са својом децом у болницама су такодје вазна циљна група Доктора Кловнов.

 

    Програм Доктора Кловнова запоцео је са радом у Србији крајем 2003. године, када је организација  "The Bridge of Life", одлучила да покрене пројекат.