Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Драгослав Марковић из Живковца - апсолутни шампион 6. Пастирских дана

Протеклог викенда, у Липама је одржана 6. манифестација посвећена очувању аутохтоне расе „Липска овца".

 

У порти Цркве рођења Пресвете Богородице манифестацију је, уз помоћ градског Фонда за развој пољопривреде организовала Месна заједница Липе.

 

Манифестацију је отворио Бојан Теофиловић, заменик градоначелника Смедерева и истакао да ће Фонд за развој пољопривреде убудуће финансирати, односно субвенционисати одгајиваче липске овце.

 

„Пастирским данима" присуствовали су и Мирко Ђурић и Миша Ивковић, чланови Градског већа.

 

Овогодишњи апсолутни победник Пастирских дана је Драгослав Марковић из Живковца који је и претходних година освајао награде на овој манифестацији.

„Сваке године долазим на Пастирске дане и све је боље и боље - и манифестација и изложена грла. Упорност и труд су се исплатили. Ове године планирам да повећам стадо", говори Марковић.

 

Најбољу колекцију оваца на шестим Пастирским данима имао је Велимир Марјановић из Умчара, власник липске овце која je први пут награђена у категорији заштићених генетских ресурса.

 

Друго место за колекцију липских оваца освојио је Миливоје Павловић из Осипаонице, а треће место припало је Тихомиру Стокићу из Лугавчине, чији је ован освојио пехар за прво место.

 

У категорији шиљеге и двиске, прво место заузео је одгајивач из Умчара Слободан Васић, друго Саша Филиповић из Липа, а треће Раде Стевановић из Бегаљице.

 

Најбољу јагњад на овогодишњим Пастирским данима имали су Слободан Васић из Умчара, Драган Пантић из Лугавчине и Ненад Стокић из Липа.

 

У Липама је у суботу организован и богат програм у којем су приказани обичаји, углавном везани за пастире и овчарство . Посетиоци су имали прилику да виде шишање оваца, прање и гребенање вуне, чешљање и плетење.

 

Чланице Удружења „Чобаница" из Липа показале су и како се музу овце као и читав даљи поступак прављења липског сира.

 

Фолколорни ансамбли из Липа и Лозовика, фрулаши из Бруса и Крушевца, ученици ОШ „Вук Краџић" као и бројни сеоски активи жена, занатлије и цвећари увеличали су својим представљањем ову манифестацију, а као и ранијих година организована је ликовна колонија „Пастирски дани".