Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Дунав - Made in Germany

Амбасадор Немачке њ.е. Волфрам Мас отворио изложбу фотографија на отвореном

       У присуству Амбасадора Немачке Волфрама Маса и представника градског руководства на Тргу је отворена изложба познатог српског фотографа Драгољуба Замуровића („Art Zamur“) под називом „Dunav  - made in Germany“. Смедеревци ће изложбу на отвореном, моћи да виде до 25. октобра ове године.
       Отврајући изложбу Амбасадор Немачке у Србији њ.е. Волфрам Мас, нагласио је да је Дунав својеврсна спона која нас повезује у сваком смислу. „ Мислим да не постоји ниједан други град у Србији који сам упознао из толико различитих перспектива као што је Смедерево. Дунав, река која нас све повезује, вековима је жила куцавица и веза најразличитијих култура, религија и идеја. Србија је активна у Дунавској стратегији ЕУ. Ова сарадња нама земљама дунавског слива даје јединствену шансу у политичком, културном али и економском смислу, рекао је Волфрам Мас и позвао посетиоце да разгледајући фотографије, Дунавом крену у посету Немачкој.
     О томе како је дошло до сарадње између Немачке Амбасаде и „Арт-Замура“, говорио је аутор изложбе Дунав – Made in Germany, Драгољуб Замуровић. Истакао је различитости али и сличности како Дунава тако и људи који живе поред Дунава, од Дунава и са Дунавом.
    „Дунав је најзначајнија река јер у свом току има толико различитих народа, националости, вероисповести. Зато је Дунав тако велики и ниједна друга река не може да се мери са њим. Повезује људе широм Европе“ нагласио је аутор изложбе и позвао присутне на ово својеврсно путовање.
       „Смедерево је трећи град, после Београда и Новог Сада, који има прилику да види ову изложбу, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић и захвалио се аутору, немачком амбасадору али и компанији Месер која је финансирала организовање изложбе, са жељом да се грађанима Смедерева прибиже локалне самоуправе Немачке које се налазе поред Дунава као и наш град.
       Изложба је реализована на иницијативу Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији, града Смедерева и Музеја у Смедереву, уз подршку компаније MESSER. Поставку чини 40 фотографија Дунава у Немачкој, које приказују људе и пејзаже на Дунаву и поред њега. Изложба је део програма „Недеља Европе“, у оквиру којег се одржавају бројне манифестације широм Србије.