Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Двадесет породица добило кров над главом

Уручени кључеви друге зграде „социјалног становања у заштићеним условима“ на Ковачићеву

Делегација Европске уније у Републици Србији, град Смедерево  и Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице стамбено су збринули још  20 породица, или 65 особа.
Станарима и гостима обратили су се градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, Ранауд Хеноумонт, руководилац Одеска за финансије Делегације ЕУ, Зоран Мартиновић, државни секретар Министарства рада и социјалне политике Републике Србије, Милош Тержан, из Одељења за програм УНХЦР-а и Владан Хаџић, представник Комесаријата за избеглице. Након пресецања врпце, корисници су добили кључеве и уселили се у комплетно опремљене станове.
„Корак по корак, а ово је један од тих корака дошли смо заједно до остварења сна за људе који ће данас добити кључеве. У сарадњи са европском унијом и УНХЦР-ом наставићемо тим путем“, рекао је градоначелник Предраг Умичевић.
Ренауд Хеноумонт, из Делегације ЕУ истакао је да смо усељењем зграде у Смедереву све ближи затварању свих Колективних центара у Србији што и јесте био циљ овог пројекта. Поред двадесет породица, стан је добио и Центар за социјални рад, за потребе пројекта „Кућа на пола пута“.
Радост са породицама  које су добиле станове поделили су и заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине града Бранче Стојановић и чланови Градског већа међу којима и др Весна Јеремић Драгојевић ресорно задужена за социјалну заштиту која је отпочетка учествовала у пројекту.
Реч је о објекту „социјалног становањан у заштићеним условима” чија је вредност 370,000 евра .
Радове је извело предузеће Центум д.о.о. из Лесковца, док је цео пројекат реализован уз подршку Хаузинг центра-Центра за унапређење становања социјално угрожених група.
Програм подршке избеглицама и интерно расељеним лицима, који финансира ЕУ, а у партнесрству спроводе Делегација Европске уније у Републици Србији, Комесаријат за избеглице Републике Србије, Међународна организација за миграције и УНХЦР пружа помоћ избеглицама, интерно расељенима и локалном социјално угроженом становништву у изналажењу трајних решења путем изградње и доделе станова „социјалног становања у заштићеним условима” и монтажних кућа, као и путем доделе бесповратних грантова за започињање доходовних активности. Европска Унија је током протекле две године, у Србији из средстава инструмента предприступне помоћи (ИПА) издвојила 29 милиона евра за решавање стамбених питања избеглица и интерно расељених лица, унапређење њиховог економског положаја и пружање правне помоћи у процесу остваривања права у земљама и месту порекла.