Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Едуардо Арболеда
Едуардо Арболеда, шеф Председништва УНХЦР за Србију, приликом недавне посете Смедереву, похвалио је сарадњу са локалном самоуправом и најавио њен наставак на обострану корист и задовољство.

" Ова локална самоуправа је пред себе ставила озбиљан задатак - решавање проблема избеглих и интерно расељених лица у Смедереву, рекао је градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић и додао да је затварање Колективног центра а самими тим и стамбено збрињавање корисника кампа први али не и једини изузетно важан корак. Остаје питање њиховог економског збрињавања, односно запошљавања. Град кроз Локални савет за запошљавање, обезбеђује одређена средства за ту намену али да је то недовољно. Планирано јер подизање расадника, развој воћарства, сточарства и друге могућности ангажовања у области пољопривреде, али како локална самоуправа није у стању да тако нешто реализује, помоћ УНХЦР би у том смислу била изузетно драгоцена.Градоначелник је госте информисао и о активностима које локална самоуправа предузима међу којима је истакао изградњу 20 станова уз помоћ УНХЦР-а. Одређени број породица требало би да буде збринут тако што ће локлна самоуправа помоћи да легализују своје започете објекте и прикључе их на водоводну и електричну мрежу. У току су преговори са Дивац фондацијом како би се обезбедило 36 монтажних кућа за кориснике Кампа. Локална самоуправа је обезбедила локацију у Малој Крсни, а спремна је да понуди још једну у насељу Ћириловац за изградњу још једне зграде за социјално становање. Реализацијом ових програма стамбено би могло да буде збринуто 100 породица из Центра за колективни смештај избеглих и расељених лица.

Арболеда је изјавио да у Смедереву постоји политичка воља да се 15 000 избеглих и расељених лица у Смедереву интегрише у локалну заједницу. Захвални смо на активностима које предузимате и ценимо што сте успели да решите проблеме који могу да се реше управо само на локалном нивоу. Могу да обећам да ће УНХЦР наставити да помаже Смедереву да реализује своје пројекте за збрињавање избеглих и расељених лица. Добро је што причамо о проблемима али је још болје што имате начина за њихово решавање, истакао је Арболеда.

Након састанка којем су присуствовали градоначелник, Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине, Горо Реџић, његов заменик Бранче Стојановић, Бојан Теофиловић, помоћник градоначелника за локалну самоуправу и др Весна Јеремић Драгојевић, члан ГВ за здравство и социјелну заштиту, гости су посетили Центар за колективни смештај избеглица Сартид ОРА, који са тренутно 540 корисника представља највећи избеглички камп на Балкану.