Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Ефикасно спровођење ромске политике у Смедереву

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево у среду је одржан округли сто на тему"Ефикасно спровођење ромске политике на националном и локалном нивоу", у чијем раду су учествовали и представници локалне самоуправе.

 

Центар за  права мањина спроводи пројекат "Праћење имплементације ромске политике на  националном и локалном нивоу у Србији" уз финансијску подршку Делегације Европске комисије у Србији, Фондације за отворено друштво из Београда и Секретаријата декаде Инклузије Рома из Будимпеште.Учесници на пројекту су чланице Сталне конференције ромских удружења грађана, Лиге Рома.

 

Пројекат се реализује током 18 месеци, а општи циљ пројекта је ефикасно спровођење ромске покитике на националном и локалном нивоу у Србији. Град Смедерево, као пример добре праксе, један је од 5 градова у којем се одржава округли сто на ову тему, а иначе пројектом је обухваћено 70 локалних самоуправа. Ово је други по реду округли сто, до сада је одржан у Сомбору, у плану су Врање, Прокупље и Нови Сад, а завршна конференција биће одржана у првој половини децембра у Београду.

 

На округлом столу, одржаном у Центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, говорили су Бојан Теофиловић, помоћник градоначелника града Смедерева, Сандра Абрамовић, директорка Центра за права мањина, Ђулијета Сулић и Зорица Станојевић, истраживачи на пројекту, представници Одељења за урбанизам и Канцеларије за локални и економски развој Градске управе Смедерево.

 

Смедерево је један од 17 градова у Србији који има усвојен Локални акциони план за побољшање положаја Рома са издвојеним буџетским средствима.

 

Извештај о спровођењу Националне стратегије и локалних планова за унапређење положаја Рома  обухватиће период од усвајања Стратегије у 2009. до данас, са прегледом кључних достигнућа у период од 2005. до 2009. године. Извештај ће анализирати мере Владе Републике Србије и активности спроведених у свих 13 области Стратегије - образовање, запошљавање, здравство, становање, миграције, социјална политика, родна равноправност, култура и информисање, дискриминација, као и њихов утицај и буџетски расход за имплементацију Стратегије Рома, као и задовољство крајњих корисника.