Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Европа у Смедереву

Шефови мисија ЕУ 16. марта сасатали се у  Смедереву

 Шеф Делегације Европске уније  у Србији Венсан Дежер изјавио је у Смедереву да је ово кључна година за Србију у процесу европских интеграција и да ће Европска комисија 12. октобра објавити препоруку да ли је Србија спремна за статус кандидата за чланство у ЕУ.
"Ово је кључни тренутак када морамо да оценимо напредак и реформе да би се Србија припремила за следећи корак у процесу прикључења ЕУ", рекао је Дежер после редовног координационог састанка са амбасадорима држава чланица ЕУ.
Дежер је истакао да је његова улога и дужност да обавести амбасадоре држава чланица Уније о процесу европских интеграција Србије, као и да се помогне новој Влади Србије да направи будуће кораке на путу ка чланству у Унији.Дежер је подсетио да је Србија прошле године учинила важан искорак у процесу интеграција јер је њена кандидатура прослеђена Европској комисији на разматрање.
На састанку са представницима локалне самоуправе и смедеревским привредницима амбасадори 21 земље Европске уније информисани су о потенцијалима Смедерева и могућностима за стране инвеститоре.
Презентацију потенцијала града на Дунаву и предности Смедерева у географском, привредном, туристичком погледу одржао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Састанку са шефовима мисија ЕУ присуствовали су заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине Бранче Стојановић, његов заменик Бојан Костић и начелник Подунавског управног одбора Момир Радојковић. Уважени гости били су заинтересовани за могућности нашег града када је реч о гринфилд инвестицијама, туртизму, образовању  и пољопривредној производњи.
Венсан Дежер је након састанка, у пратњи градоначелника, чланова Грдаског већа за социјалну заштиту др Весне Јеремић Драгојевић и Саше Момића,  посетио породице које живе у згради на Ковачићеву изграђеној из ИПА програма 2007. Амбасадори Немачке Wолфрам Маас и Румуније Иона Мацовеи посетили су  Немачко гробље у Смедереву.Шефови мисија ЕУ обишли су Смедеревску тврђаву. У Винском граду имали су прилику да дегустирају вина из смедеревског краја а потом су на главном градском тргу и шеталишту разговарали са грађанима Смедерева.