Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Европски дани Сунца у Смедереву

У Смедереву jе данас по четврти пут организована манифестација под називом „Европски дани Сунца у Смедереву", која се у оквиру манифестације „ European Solar Days" обележава у целој Европи од 1 - 19. маја.

 

Грађанима је данас на Фонтани било омогућено да разгледају изложену соларну опрему и добију одговоре на постављена питања о соларној енергији, њеној непосредној примени и погледају припремљене пропагандне материјале.

 

Поред карактера прославе у част Сунца, манифестација приближава начине коришћења соларне енергије, даје идеје како да је користимо, усмерава активно размишљање о заштити животне средине, штедњи енергије и односу према природи, као и младима за њихово образовање и рад у будућности.

 

Након презентације у центру града, у сали Скупштине града Смедерева, одржан је стручни скуп у Градској управи, а учешће су узели експерти у овој области, представници Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Центра за енергетску ефикасност и примењену екологију и Школског центра Никола Тесла из Вршца.

 

Скуп је званично отворио заменик градоначелника Бојан Теофиловић, изразивши задовољство све већим бројем посетилаца ове манифестације која се у нашем граду организује четврти пут.

 

„Фасциниран сам овим скупом, који је доказ да тема соларне енергије улази на велика врата, како у наш град тако и у нашу државу, која је део Европе. Град Смедерево ће и у будућности бити партнер у изналажењу различитих решења у овој области", рекао је Теофиловић.

 

Претходно су, на централном градском тргу, манифестацију употпунили и најмлађи Смедеревци из предшколских и школских установа, који су узели активно учешће кроз пригодан програм на тему Сунца, соларне енергије и очувању еко система.

 

Отварајући преподневни програм манифестације, члан Градског већа за заштиту животне средине, др Иван Стевановић, истакао је да је сунце извор живота и енергије на нашој планети и подсетио шта је на плану обновљивих извора енергије урађено у овом граду.

 

„Потребно је да сви мало више мислимо на то како да уштедимо енергију и средства која издвајамо за конвенционалне енергенте и дамо више на едукацију, радионице, учила. Град Смедерево је исказао снажну вољу да подржи коришћење соларне енергије, а доказ су уграђени системи у Вртићу на Папазовцу, Основној школи Др Јован Цвијић и урађен пројекат соларног коришћења енергије за грејање воде на Градском базену, а и држава је најавила снажне подстицаје у овој области и формирала Фонд за енергетску ефикасност", нагласио је Стевановић.

 

Манифестација „Дан Сунца" је први пут организована у Аустрији 2002. године. Идеја је затим преузета од стране Швајцарске и Немачке са циљем промовисања коришћења соларне енергије. Од 2008. године манифестација постаје „ European Solar Days" прихваћена од стране Европске Уније која се одржава широм Европе уз учешће хиљада људи и захватајући све сфере људског живота и све па и најудаљеније крајеве.

 

Организатори манифестације „Европски дани Сунца у Смедереву" су фирма Даноне Солар и Град Смедерево.