Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


ФИЗИКА УЖИВО - ПОГЛЕД КРОЗ ОГЛЕД

Први Фестивал физике у Смедереву. Под покровитељством града, Друштво физичара Србије, Физички факултет Универзитета у Београду и Музеј у Смедереву организовали  су први фестивал физике.
 
 Наш град је први пут био домаћин физичарима и свима онима који се баве или желе да се баве овом науком на било ком нивоу. Фестивал је у Галерији савремене уметности на Тргу, окупио физичаре, студенте физике, докторе наука, можда неке будуће физичаре и све оне, радознале, који се увек питају - како и зашто? Најбројнији су били ученици којима физика никада није била интересантнија. Тискали су се и завиривали, а најсмелији су пристајали да учествују у извођењу огледа. Никоме није пало на памет да побегне са данашњег часа уз осмех и подигнуту косу од електрицитета, у глас причају основци.
У програму овог својеврсног фестивала учествовали су доцент др Иван Дојчиновић, председник Друштва физичара Србије, мр Саша Ивковић, асистент на Физичком факултету у Београду и студенти Физичког факултета у Београду.
Фестивала физике организовали су Друштво физичара Србије, Физички факултет Универзитета у Београду и Музеј у Смедереву, а покровитељ је град Смедерево.
Мото фестивала био је погледајте, дотакните, осетите, схватите. Посетиоци су имали прилике да дотакну струју, виде Румкорфов индуктор, инфлуентну машину, електричну вртешку, лоптицу која лебди (Магнусов ефекат), ласере, симулатор муње, Рубенсову цев, Теслин трансформатор, Магдебуршке полулопте,“врели лед“...
Неки од огледа су као мађионичарски трикови, попут ових по принципу притиска. Видели смо како барено јаје може да се убаци у боцу и друге интересантне ствари за које на први поглед не важе закони физике, рекао је један од задивљених посетилаца.
На овај начин промовишемо науку у разним градовима Србије. Данас је Фестивал у Смедереву и изузетно ми је драго да је оваква посећеност. Најављен је долазак око 1.000 ученика са наставницима, али и сами видите да је интересовање много веће. Људи самостално долазе. Физика је најинтересантнија наука, свуда је присутна. Поставка је занимљива, звук, светлост, термодинамика, електрицитет, магнетизам, једноставно дођите да баците поглед кроз оглед, поручила је Јелена Тасић члан Организационог одбора првог Фестивала физике у Смедереву, председник Подружнице подунавског округа Друштва физичара Србије
Судећи по изузетно доброј посећености, не само организованих ђачких посета већ и одличном интересовању грађана Фестивал физике у Смедереву остварио је једну од основних мисија - популарисање физике, као и науке и образовања уопште.